Cathelijne Vreugdenhil is interieurarchitect en Jong talent

Cathelijne Vreugdenhil & Thomas Wellink. De Larense interieurzaak
Cathelijne Vreugdenhil & Thomas Wellink. De Larense interieurzaak

Afgelopen zomer lanceerde een interieurzaak in Laren een project, waarin jonge ontwerpers de kans kregen zich voor het eerst te presenteren via een grote kijkdoos in de etalage. Waarom jonge ontwerpers? ‘Juist omdat jonge ontwerpers voor vernieuwing zorgen en de detaillist en consument onconventioneel of vanuit een nieuw perspectief te laten denken. De interieurzaak hoopt op deze manier ook ‘de discussie met vaak moeilijk te vinden talent’ te bevorderen. De eerste ontwerpers die aan de slag mochten, vormen het ontwerpduo Pluis Plus.

Cathelijne Vreugdenhil (1986) is interieurarchitect en haar partner Thomas Welling (1986) architect. Naast het ontwerpen van hun eigen meubels en lichtobjecten, werken ze op architectenbureaus in Amsterdam.

Cathelijne studeerde Interieurarchitectuur aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten te Den Haag, waar zij in 2008 haar diploma cum laude behaalde.

Thomas behaalde zijn master Architectuur aan de Technische Universiteit Delft in 2000.

Voor zijn afstudeerproject ontwierp Thomas een Nederlands Mode Instituut in het hart van Amsterdam. Tijdens dit project experimenteerde hij met verschillende materialen in relatie tot architectuur en mode. Na onderzoek met diverse soorten wol in verschillende kleuren, besloot het ontwerpduo de warme, natuurlijke, semi-stransparante uitstraling van de wol te gebruiken voor een karakteristiek lichtobject.

In de lente van 2012 werd Pluis Plus geboren. “Pluis Plus is meer dan licht alleen”, leggen de ontwerpers uit. “De tactiele en kleurrijke uitstraling versterkt de beleving van een ruimte. De vorm in combinatie met het zachte natuurlijke materiaal en het kleurrijke ontwerp maakt Pluis aangenaam aanwezig, zelfs als het licht uit is: een nieuwe lichtbeleving. Licht dat je raakt en aangeraakt wil worden. Een wollen cilindrische vorm wordt gedrapeerd over een houten frame in de vorm van een wiel. De vorm van het wolvilt komt tot stand gedurende een intensief handmatig viltproces. Tijdens dit proces ontwikkelt het product zich laag voor laag, waardoor iedere lamp zijn unieke karakter krijgt. De lichtbron in het midden van het houten frame laat het gekleurde wolvilt stralen en gloeien. Pluis Plus is gemaakt van hoofdzakelijk natuurlijke materialen: hout en wilvilt. Natuurlijke materialen, want de toekomst is nu, morgen is vandaag.”

Wij wensen Cathelijne met haar partner veel succes met dit ontwerp en uiteraard met alle toekomstige activiteiten.