Leni Haaring – Vreugdenhil: ‘Sommige verhalen blijven me altijd bij’

Kees en Leni Haaring-Vreugdenhil
Genealogiecode: N IX k.9
Door: Christine Steenks-van Groningen
Bron: Familiestichting
Foto: Leni Haaring-Vreugdenhil

Tien jaren verzorgde Leni Haaring-Vreugdenhil (79) de vorm en inhoud van de Vreugdeschakel. Een knappe prestatie, vooral omdat ze hier zes jaar lang min of meer alleen verantwoordelijk voor was. “Ik vond het leuk; het gaf altijd veel voldoening.” Begin dit jaar stopte zij ermee. “Mijn leeftijd was een goede aanleiding.”

Met het achterhalen van de nieuwe adressen van verhuisde Vreugdenhillen begon Leni in 2000 haar vrijwilligerswerk voor de Familiestichting. Vijf jaar later werd haar gevraagd secretaris in het bestuur te worden. “Ik nam de functie over van Ria Vreugdenhil om haar wat werk uit handen te nemen; Ria deed ook al de redactie van de Vreugdeschakel.”

Ingerold
Drie jaar later vervult Leni zelf een dubbele functie als Ria stopt met de Vreugdeschakel en niemand reageert op de oproep om de redactie te komen versterken. “De Vreugdeschakel is de belangrijkste verbinding tussen bestuur en alle Vreugdenhillen”, vertelt Leni. “Omdat er geen redactie meer was, zat het bestuur met zijn handen in het haar. Ik had totaal geen deskundigheid op dit gebied, maar dacht: beter iets dan niets en besloot de Vreugdeschakel erbij te doen. Ik ben er dus min of meer noodgedwongen ingerold, maar heb altijd wel belangstelling gehad voor taal en schrijven. Het leek me in elk geval leuker dan adressen achterhalen.”

Indruk
Dat zij het tien jaar heeft volgehouden, geeft wel aan dat Leni plezier had in het redactiewerk. “In het begin was het wel eens moeilijk om onderwerpen te vinden die leuk waren voor in de Vreugdeschakel. Later werd dat makkelijker, dankzij internet. Sommige verhalen zijn mij altijd bij gebleven. Bijvoorbeeld dat van Jan Vreugdenhil, van zuivelproducent Dairy Foods. Ook de zorgboerderij van Mies en Jan Meijer-Vreugdenhil in Friesland maakte indruk op me. En natuurlijk de vele dominees en politici in de familie. De familie is heel divers. Het is erg leuk om met zoveel verschillende familieleden kennis te maken!”

Nieuwe energie
De Vreugdeschakel blijft een belangrijk medium voor de Familiestichting, vindt Leni. “Behalve dat veel mensen het leuk vinden om foto’s en verhalen van Vreugdenhillen te zien, draagt de nieuwsbrief – via de rubriek Kroniek – ook bij aan het actueel houden van de stamboom. Die is in de vorige eeuw door onder anderen Koos Verhulst uitgezocht en blijft alleen up-to-date als mensen mutaties in de familie blijven doorgeven.”

Al lukte het Leni om jarenlang de Vreugdeschakel bijna in haar eentje samen te stellen, ze is blij met de versterking die kwam. “Ik hoop dat de redactie nog verder uitgebreid wordt met jonge, frisse en bijdetijdse mensen. Zij kunnen met hun inbreng de huidige redactie en het bestuur nieuwe energie geven.”