Marjan en Marieke Vreugdenhil hebben elkaar ontmoet in Uganda

Marjan van Reeuwijk-Vreugdenhil
Genealogiecode: C XI c.4
Marieke Knol-Vreugdenhil
Genealogiecode: N XI h.2
Door: Marjan & Mariek
Bron: Marjan & Mariek
Foto: Marjan & Marieke

Dag  Vreugdenhil familieleden,
Wij stellen ons graag even voor…….

Wij zijn Marjan van Reeuwijk-Vreugdenhil en Marieke Knol-Vreugdenhil en hebben elkaar ontmoet op een reis in Uganda. Hoe bijzonder is het dan om erachter te komen dat je allebei dezelfde achternaam draagt! Deze reis werd in oktober 2022 georganiseerd door Gabrielle van de Kamp oprichtster van Stichting Otuke.  Graag delen wij onze ervaringen van een onvergetelijke en indrukwekkende reis met jullie.

In de jaren negentig was districtin Noord-Uganda meer dan 20 jaar het frontgebied in de strijd van het verzetsleger van de heer, onder leiding van Joseph Kony, tegen het regeringsleger van Uganda. In deze oorlog werden ook duizenden kinderen ontvoerd als kindsoldaten of als seksslavinnen ingezet. In 2005 keert de rust in Otuke terug, maar er is extreme armoede, kinderen zijn ondervoed, vele vrouwen zijn met opzet door Kony besmet met HIV virus. De mensen en kinderen leven nu nog steeds met alle gevolgen van deze oorlog. In dit gebied zet Stichting Otuke zich in. Met namen voor het terugdringen van de extreme armoede in district Otuke. Dit doen zij door het opzetten van o.a. spaargroepen. Het doel is dat de deelnemers in staat worden gesteld om een eigen onderneming op te starten en zo een eigen inkomen te hebben. We hebben enkele spaargroepen ontmoet en waren onder de indruk van de saamhorigheid onder de mensen. Tijdens onze reis heeft een deel van de groep, geholpen bij een medical outreach voor de mensen in deze spaargroepen. Voor de reis is er veel geld ingezameld, waardoor we veel hebben kunnen doen. De mensen konden na de (lokale) arts en verpleegkundige bezocht te hebben, worden getest op verschillende ziekten, veel medicatie is verstrekt: o.a. antibiotica, malaria tabletten, pijnstillers, anti wormmedicatie. Daarnaast zijn er rolstoelen, looprekken en krukken uitgedeeld, maar ook zeep en tandenborstels. Voor ons allemaal zo gewoon, maar daar heel bijzonder. Daarnaast heeft de andere helft van de groep geholpen met het opstarten van een naaiatelier.

We hebben een kerkdienst bijgewoond, bijzonder om mee te mogen maken hoe zij dit hier beleven. Tijdens de “collecte” kwamen er mensen naar voren met een geit, rieten schaal, bakje rijst, maiskolven. Zo bijzonder om dit te zien. Daarna werd alles weer uitgedeeld onder de mensen die het hard nodig hadden. Daar werden we stil van…

En een memorial op de plek waar het vluchtelingenkamp zo vreselijk is aangevallen in de oorlog. We hebben daar naar getuigenissen van mensen geluisterd en bloemen neergelegd bij het monument. Verder een home visit gedaan, meewerken met een gezin op een voor hun normale dag. Een sportdag georganiseerd met typische Hollandse spelletjes. Wat is er gelachen, even de zorg vergeten. We hebben meegebrachte sportkleding kunnen uitdelen. Elke spaargroep kreeg een set sportkleding. Wat waren ze daar blij mee en trots op. We hebben deze reis door alle giften en donaties c.a. 1500 mannen, vrouwen en kinderen noodzakelijke medische zorg kunnen geven, is er een naaiatelier / winkel geopend en konden wij de lokale arts dr. Opio voorzien van hulpmiddelen en medicijnen. We kijken terug op een prachtige en indrukwekkende reis, zoals een van de reizigers zei: “ik dacht dat ik daar veel ging brengen, maar zij hebben mij veel meer gegeven.” Zo hebben wijzelf dat ook zeker gevoeld! Voor oktober 2023  staat er weer een reis gepland. De projecten voedselbos en een waterproject staan dan centraal. Het voedselbosproject, wat wij in 2021 geïntroduceerd hebben, ontwikkelt zich goed, het werkt dus ook zeker in dit gebied. Maar helaas hebben niet alle oefen pilots die we opgestart hadden het overleefd. Toen we naar de oorzaak gingen zoeken kwamen wij erachter dat er in dat specifieke gebied voor meer dan 5.000 gezinnen geen schoon drinkwater is, de waterpompen zijn of kapot of staan droog.
Dagelijks moeten mensen vele kilometers afleggen om voor hun huishouden water uit de rivier te halen. Dit water is extreem vies en zorgt hier ook voor veel lichamelijke klachten. Voor deze mensen was het dus geen prioriteit om nog extra te lopen om het voedselbos van water te voorzien. Schoon water is een eerste levensbehoefte, daarom heeft de stichting besloten een waterproject op te zetten. Om een dergelijk project goed op te zetten hebben wij c.a. 75.000 euro nodig om het project op te zetten en te realiseren. We hebben ondertussen al enkele boringen gedaan en daarbij hebben we op 65 meter diepte een bron gevonden die deze 5.000 gezinnen van schoon water kan voorzien. Hier sparen we voor en hopen dat we dit mooie project in het jaar 2023 kunnen gaan realiseren. Wat zou dat prachtig zijn!  Wilt u doneren hieronder staan de gegevens:

Stichting Otuke Harvest Foundation
Van Nahuysweg 125
8061 EZ Hasselt, Nederland
Telefoonnummer: 06-41249505
E-mail:info@otuke.nl
IBAN:NL73RABO0321465083