Rinus Vreugdenhil speelt een protestsong tegen twee extra windturbines

Marinus Paardenkooper begrijpt niets van de plannen voor twee nieuwe windturbines in Rozenburg. Samen met zijn band WC Heroes schreef hij een protestlied, op de melodie van Riders on the Storm van The Doors.

Muzikant Rinus Vreugdenhil wijst tijdens de opnames voor de videoclip, naar een rij windturbines aan de kant van het water. Tien van de twaalf molens worden vervangen. Daarvoor komen negen grotere exemplaren met een extra vermogen van in totaal 19,2 megawatt. “Niks mis mee”, vindt Vreugdenhil. “We wonen nu eenmaal in een industrieel gebied.” Het steekt hem wel dat er daarnaast ook nog eens twee extra windturbines komen, met een gezamenlijk vermogen van 6,4 megawatt. “Hier komen ze, midden op de begrazingsweide. Maar niemand kan uitleggen waarom ze niet in lijn met de andere molens aan de waterkant komen te staan.”

En daarom kan hij zich helemaal vinden in de tekst van de protestsong. “Molens in de storm, een buizerd in de lucht. Hij slaakt een diepe zucht. De horizon vervuilt en Rozenburg huilt. Molens in de storm”, klinkt het uit de speakers, tijdens de video-opnames. De band speelt akoestisch mee.

De band hoopt dat met dit nieuwe nummer hetzelfde effect wordt bereikt als destijds bij het distributiecentrum. De aanbesteding voor de twee turbineposities is namelijk nog niet geopend, dus heeft de eigenaar, het Rijksvastgoedbedrijf, nog niet beslist.

En dat geeft de band hoop: “We zijn positief en blijven positief. We houden dit tegen, zeker weten,” klinkt het strijdvaardig uit de mond van Rinus Vreugdenhil.

Rinus Vreugdenhil
Genealogiecode: K XII d
Bron: Rijnmond
Foto: Fred Leeflang