Sam Vreugdenhil zamelde duizenden euro’s in voor Stichting ALS

Sam Vreugdenhil
Genealogiecode: O X y.4.1
Door: Theo Paijman
Bron: AD
Foto: Fred Leeflang

ZOETERMEER – In een paar maanden tijd duizenden euro’s inzamelen én junior-ambassadeur worden van Stichting ALS: de 11-jarige Sam Vreugdenhil, leerling van de Paulusschool, kreeg het voor elkaar. “Dat een jongen van 11 dit doet, is geweldig”.

Toen juffrouw Caroline ziek werd, veranderde de wereld van Sam. Zijn school hield een inzamelingsactie voor haar, maar de 11-jarige jongen vroeg zich af wat ALS, de ziekte waaraan Caroline lijdt, nou toch precies is. Hij vroeg thuis rond, dook het internet op en vond het verbijsterende antwoord. “Het is een ziekte die nog niet genezen kan worden”, legt Sam uit. “Het is voor iedereen die het heeft heel heftig.” Met een schok realiseerde hij zich de gevolgen voor juffrouw Caroline.

“Zij is iemand die ik vaak zag en dan is ze er opeens niet meer, dat is heel verdrietig.”

Wilt u ook een donatie geven? Klik hier!

Maar hij liet het er niet bij zitten. Sam is een vrolijk Zoetermeers jongen. Hij houdt van gamen en voetbalt graag. Vraag hem wat hij later wil worden, dan is het antwoord niet verrassend: voetballer. Maar hij is ook iemand die graag anderen wil helpen. Dus bedacht hij dat er meer geld moest komen, voor verder onderzoek naar een medicijn tegen de ziekte. Want dat is er nog niet. Zijn actie gooide ook elders hoge ogen. Hij had al contact met de Stichting ALS. Die kwam deze week met een verrassend aanbod, vertelt Sam: “Ze hebben mij de rol aangeboden van junior-ambassadeur voor heel Nederland.” Het maakt de Zoetermeerse jongen de enige jeugdambassadeur van de stichting. “Hij zit te stralen”, vertelt zijn moeder Angelique. Vraag je aan Sam wat hem nog het meest heeft ontroerd tijdens zijn actie, dan zijn het vooral de reacties van mensen. Dat ziet ook zijn moeder: “Het komt wel eens voor dat hij ontroerd is door de lieve dingen die de mensen zeggen. Dan krijgt hij het soms ook een beetje te kwaad.” Of door wat mensen schrijven, vult Sam aan. “Iemand had een keer op een kaartje het woord ‘naastenliefde’ geschreven.” Er lijkt ook wel iets magisch rond Sam te hangen, want mensen trekken spontaan de portemonnee om hem te helpen zijn doelstelling te behalen.

Sam Vreugdenhil
Genealogiecode: O X y.4.1
Door: Theo Paijman
Bron: AD
Foto: Fred Leeflang

N.B. Sam gaat onverminderd door met zijn inzamelactie voor ALS. Lees het laatste nieuws in het Streekblad van vrijdag 23 april 2021.