Cees Keijzer uit Vlaardingen is de zoon van Magdalena Vreugdenhil

magdalena_vreugdenhil_001
Foto van Cees Keijzer, zoon van Jan Keijzer en Magdalena Keijzer-Vreugdenhil tijdens een marathonwedstrijd in Oostenrijk.
Magdelena Vreugdenhil
Genealogiecode: N VIII f.4
Door: Cees Keijzer
Bron: Cees Keijzer
Foto: Cees Keijzer

Schaatsen met Cees Keijzer
In de stamboom worden alleen de gegevens vermeld van de nakomelingen van de mannelijke lijn. Toch hebben nakomelingen van de vrouwelijke Vreugdenhillen ook een band met onze familie. Cees Keijzer uit Vlaardingen is de zoon van Jan Keijzer en Magdalena Vreugdenhil (N VIII f. 4) en wil zijn enthousiasme over de schaats sport graag delen.

Schaatsvirus
De oorsprong van zijn schaatsgekte ligt in zijn vroege jeugd. Hij vertelt hier het volgende over: Het gezin woonde in een boerderij aan het Bommeer in Maasland, waar zij in 1957 moesten vertrekken omdat de Broekpolder volgespoten werd met slib uit de Rotterdamse haven. Zij verhuisde naar een boerderij in Schipluiden langs de Vlaardingse vaart. Kleine Cees was zes jaar oud toen de strenge winter in 1949 zorgde voor een volledig dichtgevroren Bommeer en de Vlieten. Cees kreeg de opdracht van zijn vader het ijs te gaan vegen voordat de Westlandse schaatsers zouden komen. Op dat moment is Cees met het schaatsvirus aangetast en tot op heden heeft het virus hem nog steeds te pakken. Cees schaatste in zijn jeugd op oude friese doorlopers, maar in 1963 toen er weer een strenge winter het land teisterde, mocht hij een paar Viking noren kopen van 79 gulden. Hij moest wel iedere week vijf gulden terugbetalen aan zijn moeder. Cees zegt hier verder over: “Daar heb ik vele jaren van genoten en denk er nog vaak aan terug. Wij moesten thuis altijd hard werken in de zomer op het land, maar in de winter als het ging vriezen ging het slapen ’s nachts minder. En zo gauw er toertochten gereden konden worden, gingen we er naar toe: Alblasserwaard, Nieuwkoop, Gouwzee, Veluwemeer, Rottemeren, Bergambacht. We hebben er door de jaren heen al heel wat geschaatst en het gaat me gelukkig nog steeds goed af. Maar hoe ik toen schaatste, dat heb ik van vader meegekregen, thuis achter een stoel aan het Bommeer.”

Nog steeds actief
Cees is een heel actief schaatser gebleven, gezien de tochten die hij ook in landen als Canada, Finland, Japan en Amerika rijdt. Ook doet hij mee aan een jaarlijks georganiseerde 24-uurs marathon in de Uithof in Den Haag. Nu hij enkele jaren met de VUT is, kan hij naast activiteiten met zijn vrouw, kinderen en kleinkinderen nog meer aan zijn geliefde sport doen. Want in de zomer is skeeleren ook een activiteit waar Cees zich in uitleeft.