De moeder van Maarten Biesheuvel was een Vreugdenhil

maarten_biesheuvel_001
Ooit schreef ook Maarten Biesheuvel wiens moeder een Vreugdenhil was, zo`n Boekenweekgeschenk . Dat was in 1988 en de titel luidde: ‘Een overtollig mens’.
Huibertje Vreugdenhil
Genealogiecode: K IX b.2
Door: Redactie
Bron: Redactie
Foto: Familiestichting

De Boekenweek (8 t/m 16 maart jl.) ligt weer achter ons. En de vraag is of uw liefde voor het lezen is toegenomen, want daar streeft de Stichting Collectieve Propaganda voor het Nederlandse Boek toch naar, onder meer door bij aankoop van een boek een cadeautje ter beschikking te stellen in de vorm van een speciaal geschreven boekwerkje.

Ditmaal ging het over reizen en was het geschreven door de populairste schrijver van 2013, Tommy Wieringa. Ooit schreef ook Maarten Biesheuvel wiens moeder een Vreugdenhil (K IX b.2) was, zo`n Boekenweekgeschenk . Dat was in 1988 en de titel luidde: ‘Een overtollig mens’.

De eerder genoemde Stichting is ook de initiator van de campagne Nederland leest, in het kader waarvan vorig najaar  bij de Nederlandse bibliotheken ‘Erik of het klein insectenboek’ kon worden afgehaald.

Dit boek was geschreven door Godfried Bomans van wie wij ons een vertelling uit een ander boek van hem herinneren waarin hij zijn lezers voorstelt aan twee mannen op (hoge) leeftijd. De een is bijna 100 jaar oud en klimt hijgend een aantal trappen op om de ander die op die dag 100 jaar oud is geworden en die op zolder  aan de ringen hangt om een vogelnestje te maken, te feliciteren met zijn verjaardag.

Als ze elkaar begroet hebben zegt de jarige tegen de inmiddels op adem gekomen gast: ”Ik dank je voor je komst en wens jou ook het allerbeste toe. Maar je moet je wel realiseren dat je me nooit van z`n leven meer inhaalt. En als je naar het geheim vraagt van hoe een mens zo oud kan worden, dan heb ik maar één antwoord: `Ademhalen en stug blijven ademhalen’”.

Tja, was het maar zo simpel, zeggen wij terecht. Maar toch moeten we aan Bomans uitspraak denken als er weer iemand het gepresteerd heeft om de 100 jaar te bereiken.