Eric en Justin Vreugdenhil hadden de coördinatie van de hulp bij de treinramp in Voorschoten

Eric Vreugdenhil
Genealogiecode: K XII l.1
Door: Henriette Guest
Bron: De stem
Foto: Linkedin

Een melding over een oranje gloed. Een harde klap. De eerste telefoontjes in de 112-meldkamer waren vaag. Toch moest calamiteitencoördinator Eric Vreugdenhil direct belangrijke keuzes maken na de treinramp in Voorschoten. Hij blikt terug op de grootste klus uit zijn loopbaan. Dat het een groot incident was, bleek al na minuten. ,,Er kwamen steeds meer telefoontjes binnen vanuit de omgeving van de trein en ook de eerste meldingen van gewonden.” Het duurde even tot het besef kwam, dat zowel de goederen- als de passagiers­trein waren betrokken bij het ongeluk.

Vaak verdwijnen de nachtelijke incidenten snel weer naar de achtergrond in het hoofd van Vreugdenhil. ,,Hier was dat anders: ik ben er een kleine week nadien nog steeds erg mee bezig. ,,Of ik nog wat heb geleerd van deze nacht? Vooral de acceptatie dat je onmogelijk alles direct in beeld kan krijgen. En dat je dus ook met halve informatie doordachte keuzes kan maken.” Belangrijke beslissingen, waardoor mogelijk mensenlevens zijn gered.”

 

Justin Vreugdenhil
Genealogiecode: N XI p.1.1
Door: Chris de Waard
Bron: Voorschotense Courant
Foto: Linkedin

Bergingsbedrijf Mammoet is zo snel mogelijk begonnen met het bergen van de wagons van de ontspoorde trein in Voorschoten. Een zware hijskraan van de Hijs- en Transportfirma Mammoet takelde in de loop van de middag van Tweede Paasdag in de stromende regen de twee treinonderdelen weg. “Deze delen werden op een later moment op een Modular Transporter geladen. Dat voertuig met veel wielen voerde ze later af, waarna ze op diepladers werden overgeladen”, vertelde Justin Vreugdenhil van Mammoet.

Het team van Mammoet heeft ook tijdens de Paasdagen doorgewerkt. “Op zich zijn we dat wel gewend maar dit ongeluk is wel heel bijzonder”, zegt Justin. Het derde treindeel werd eerst opgetild, zodat daar een nieuw draaistel onder gezet kon worden. De wielen daarvoor zijn op 2e paasdag aangeleverd. Vervolgens werd dit deel, samen met het vierde treindeel over de verbogen rails naar de niet beschadigde rails getild. Van daaruit werden de treinstellen verder afgevoerd richting Den Haag.