Robert en Heather Vreugdenhil werden verrast met de Johan de Wittspeld

Robert en Heather Vreugdenhil
Genealogiecode N X t.4
Door: Redactie
Bron: Archief
Foto: Familiestichting

Dat Dordrecht een dekkend netwerk van defibrillatoren heeft, is te danken aan Robert en Heather Vreugdenhil en aan niemand anders. Alle reden voor de gemeente om hen te eren met een Johan de Wittspeld, de hoogste gemeentelijke onderscheiding in Dordrecht, voor zeventien jaar inzet.

die eerste minuten na een hartstilstand zijn juist superbelangrijk om de overlevingskans zo groot mogelijk te maken. Dus besloot de Dordtenaar de Stichting Reanimatie Dordrecht op te richten met als doel om een dekkend netwerk van defibrillatoren (aed’s) te creëren in de stad. Als ergens gereanimeerd moet worden, dan gaat er een bericht uit naar mensen die zich aangemeld hebben, zodat die snel ter plaatse kunnen zijn en eerste hulp kunnen verlenen.

Inmiddels heeft de stichting al jaren een eigen ruimte aan de Vissersdijk-Beneden, compleet met kantoor en oefenruimte. Daar worden sindsdien aan de lopende band reanimatiecursussen gegeven en daarvandaan is ook het aantal aed’s stukje bij beetje uitgebreid tot de 154 exemplaren die er nu zijn.

Rik van der Linden, die nu wethouder is, was het die het Dordtse echtpaar vorige week compleet verraste met de Johan de Wittspeld, de hoogste onderscheiding die Dordrecht kent. ,,We hadden net een training voor gemeenteraadsleden achter de rug in de raadszaal en toen kwam Rik ineens binnen. ‘Die komt vast vertellen hoe goed we het gedaan hadden met de aed’s en dat klopte ook, maar daarna kwam hij óók nog met die speld aanzetten.’’

Heather wist daarvan, ze zat in het complot, en was dus aanvankelijk niet verbaasd. Dat veranderde op slag toen bleek dat Van der Linden ook voor háár een speld bij zich had. ,,Ineens werd ik er bij betrokken, dus ik zat helemaal zo van: ‘He?!’ Natuurlijk doen we het samen, maar het is echt vanuit Robert ontstaan.’’

Er zijn genoeg aed’s, maar aan stoppen denken de twee nog lang niet. ,,Er is nog veel te doen.