Evert Vreugdenhil “Skûtsjesilen op z’n Westlands”

Evert Vreugdenhil
Genealogiecode: K XII g
Door: Redactie
Bron: Familiestichting
Foto: Evert Vreugdenhil

Net als het ‘skûtsjesilen’ in Friesland, begint ook het zeilen met Westlandse platbodems om de Business Trophy een traditie te worden. Scouting Kwintsheul kan terugzien op een geslaagde wedstrijd, waarbij alleen de wind het grotendeels liet afweten. Het ‘skûtsje’ dat het zuchtje wind zaterdag op de Maaslandse wateren als de Trekvliet en Foppenplas nog het beste wist op te pakken, was de ‘Vaerdigheijt’. Schipper-eigenaar Evert Vreugdenhil en zijn bemanning bleef de op de gedeelde tweede plaats eindigende ‘Tijdgeest’ van schipper Van der Scheer en de ‘Onderneming’ van schipper Kroes een klein neusje voor. Voor Evert Vreugdenhil en de zijnen dus een extra ‘oorlam’, maar aan het afsluitende ‘captainsdiner’ konden uiteraard ook de negen collega-schippers en hun bemanningen aanschuiven.

De Westlandse Business Trophy is een wedstrijd tussen tien originele nog zeilende Westlanders, die samen met scouts worden bemand door Westlandse bedrijven. In ruil voor hun deelname sponsoren zij de scouts met duizend euro, als bijdrage voor de bouw van een nieuw botenhuis aan de Zweth. Aan het totaal benodigde budget kan zodoende weer een netto bedrag van zevenduizend euro worden bijgeschreven.
Het oud scoutgebouw verkeert in slechte staat en moet nodig worden vervangen. Het dateert uit 1973, toen het als een noodoplossing voor het onderdak van de 130 leden van de scoutinggroep werd neergezet.
Voor nieuwbouw is 430.000 euro nodig. Dankzij tal van acties – zoals de zeilwedstrijd, de verkoop van het oude botenhuis, bijdragen uit diverse fondsen, giften van bedrijven en particulieren en niet in de laatste plaats dankzij een forse subsidie van de gemeente (122.000 euro) – is het grootste deel van het benodigde geld al bijeen.
Er rest nog ongeveer 50.000 euro, waarvan de zeven duizend euro van de zeilwedstrijd alweer afgaat. Het bestuur van de rooms-katholiek kerk heeft Scouting Kwintsheul ondertussen laten weten dat zij van de in oktober te houden kerkenveiling op de helft van de opbrengst mag rekenen.

Sponsoren
Een datum voor het slaan van de eerste paal kan al worden vastgesteld, hetgeen in september staat te gebeuren. Met het graven van de waterleiding en het elektra wordt zelfs al op de bouw vooruit gelopen. Het gebrek aan wind ten spijt, was de aanblik op de vloot van de tien onder zeil gebrachte Westlandse schuiten er zaterdag niet minder om. Ook de ‘Tiende van Tromp’, het vlaggenschip van de scouts zelf, was van de partij. De mensen van de bedrijven, waar het uiteindelijk toch om ging, reageerden enthousiast.
Er rest nog ongeveer 50.000 euro, waarvan de zeven duizend euro van de zeilwedstrijd alweer afgaat. Het bestuur van de rooms-katholiek kerk heeft Scouting Kwintsheul ondertussen laten weten dat zij van de in oktober te houden kerkenveiling op de helft van de opbrengst mag rekenen. Een datum voor het slaan van de eerste paal kan al worden vastgesteld, hetgeen in september staat te gebeuren. Met het graven van de waterleiding en het elektra wordt zelfs al op de bouw vooruit gelopen.
Het gebrek aan wind ten spijt, was de aanblik op de vloot van de tien onder zeil gebrachte Westlandse schuiten er zaterdag niet minder om. Ook de ‘Tiende van Tromp’, het vlaggenschip van de scouts zelf, was van de partij. De mensen van de bedrijven, waar het uiteindelijk toch om ging, reageerden enthousiast.