Hermen Vreugdenhil “Rentmeesterschap in de Biesbosch”

hermen_vreugdenhil_006
Hermen Vreugdenhil (N XI j.4)
Door: Redactie
Bron: Familiestichting
Foto: Hermen Vreugdenhil
Wethouder ruimtelijke ontwikkeling, handhaving en toezicht en duurzaamheid in de gemeente Aalburg

In het noorden van Brabant ontmoeten we Hermen Vreugdenhil in het dorpje Nieuwendijk heeft hij samen met Petra Vreugdenhil-Klein en hun vier zoons Sander, Thomas, David en Maarten een mooi plekje gevonden in een dijkhuisje op een steenworp afstand van de Biesbosch.

“Hier genieten we elke dag weer van de omgeving en de natuur. Zo raak je telkens weer bepaald bij de grootsheid van de Schepping en word je je er haast vanzelf van bewust dat we zorgvuldig met de natuur moeten omgaan. Rentmeesterschap in het omzien naar elkaar, in de zorg voor natuur en milieu, in een balans van economie en ecologie. Daar wil ik mij dagelijks voor inzetten”, aldus Hermen. Hij studeerde dan ook Land, Water en Milieubeheer aan de Hogeschool Larenstein. Dat bracht hem in studentenstad Wageningen waar hij zijn vrouw Petra leerde kennen.

Brabantse Antilliaan
Hermen is geboren op Curaçao. “Noem me maar een Brabantse Antilliaan. Het blijft bijzonder als je op Curaçao geboren bent. In alles word je toch herinnerd aan je geboorteplaats, tot aan het opgeven van je geboorteplaats bij een bekeuring aan toe’’, zegt Hermen Vreugdenhil lachend voor de warme houtkachel. Hermen keerde als zevenjarig jongetje vanuit zijn geboortegrond naar Nederland. Als zoon van zendeling Dick Vreugdenhil bracht hij zijn jeugd door in de warmte. Zon, zwemmen en barbecueën aan de baai zijn de mooie herinneringen aan een fijne jeugd. “Toch is Curaçao niet enkel een paradijs. Er heerst daar veel armoede, verslaving en kapotte gezinnen. Als kerk deden we daar veel voor de kwetsbaren en de armen op het eiland. Elke week soep rondbrengen staat in mijn geheugen gegrift. Daar is de kiem gelegd voor mijn politieke carrière. ‘Recht doen, trouw betrachten en nederig de weg te gaan van je God’, de woorden uit Micha 6:8 heb ik dan ook tot levensmotto gemaakt.”

Politiek met de paplepel ingegoten
Politiek speelt een belangrijke rol in het leven van Hermen. “Bij ons thuis werd vroeger al over allerlei politieke onderwerpen gediscussieerd. Al jong was ik betrokken bij de politieke jongerenafdeling en in Wageningen heb ik de lokale ChristenUnie ondersteund. Van 2007 tot 2011 mocht ik als fractievoorzitter voor de ChristenUnie zitting nemen in Provinciale Staten van Noord-Brabant. Een boeiende en enerverende tijd.” In twee opeenvolgende verkiezingen voor de Tweede Kamer prijkte dan ook de naam Vreugdenhil op de kieslijst van de ChristenUnie. Tot een zetel in Den Haag is het nog niet gekomen. Momenteel is Hermen wethouder ruimtelijke ontwikkeling, handhaving en toezicht en duurzaamheid in de gemeente Aalburg. “Het is mooi als je je als verantwoordelijk bestuurder direct kunt inzetten voor de samenleving. Gewoon Doen is het motto van ons coalitieprogramma. Dat past bij mij en bij de streek waar ik woon. Gewóón doen, zonder al te veel gekke fratsen maar wel aanpakken, gewoon dóen!”

Eigen bedrijf
Na achtereenvolgens gewerkt te hebben voor de Dienst Landbouw Voorlichting en de Bestuurs Academie heeft Hermen naast het politieke werk het ondernemer pad gekozen. “Sinds ruim anderhalf jaar ben ik eigenaar/bestuurder van de Academie voor Openbaar Bestuur (www.AcademievoorOpenbaarBestuur.nl). Vanuit een netwerksamenwerking verzorgen wij opleidingen, training en coaching voor medewerkers bij de overheid. Op verschillende fronten werk ik zo met hart en ziel aan een sterk openbaar bestuur!”

 @H_Vreugdenhil
Hermen is heel actief op Twitter. “Ik was dan ook één van de eerste volgers van de familiestichting @Vreugdenhillen op Twitter. Erg leuk om al die Vreugdenhillen zo in den lande en ver daar buiten te kunnen volgen. Levert meteen wat publiciteit op. Mooi dat we zo ook via de social media de familiebanden warm houden!”

‘Waarvan akte!’ zeggen wij dan maar als bestuur en dankjewel Hermen voor je bijdrage!