Introductie van de familie Hill

Stamboom onderzoek buitenland
Ik ben Pieter P Vreugdenhil (K XI bf) en ik woon Lower Sackville, Canada. Ik ben getrouwd, vader van vier jongens, grootvader van vijf jongedames. Ik ben in 1945 geboren in Maassluis als een van de negen kinderen, zoon van Cornelis Jan Vreugdenhil (K X z) en Johanna van der Eijk. Het gezin emigreerde in 1952 naar Canada en vestigde zich in Chatham, Ontario.

 Introductie van de familie Hill
Mijn overgrootvader was Jan Vreugdenhil (K VIII g), hij trouwde twee keer. De eerste keer met Magteldje Sluijter en de tweede keer met Jaapje van der Mark. Hij was de vader van 24 kinderen. Slechts zes van de dertien zonen werden volwassen.

Zijn oudere broer Arij (K VIII f) trouwde ook twee keer, kreeg zeven kinderen, maar slechts twee van de vier zonen – Jan en Pieter – werden volwassen. Hun zoon Jan (K IX g) trouwde met Cornelia Adriana Boekesteijn en werd vader van 20 kinderen. Acht van de elf zonen werden volwassen.

Vier van hen (Jan, Andries, Leendert en Daniel) emigreerden rond 1924-1928 uit Nederland (Jan was de eerste).

Er was geen verdere informatie beschikbaar in de stamboom Vreugdenhil. Het leek erop dat ze waren verdwenen, dus ging ik op onderzoek uit naar de broers op Ancestry.com. Er waren verschillende notities over hun reizen tussen Nederland en Canada / VS, kiezerslijsten en woonplaatsen. Uiteindelijk vond ik Jan in Winnipeg MB, waar hij getrouwd was met een Marie Jasko en ze hadden een dochter Cora Hill en twee zonen – Jack Hill en Nicholas (Nick) Hill.

Maar deze naamswijziging leek mij een ‘rode vlag’. Vervolgens sprak ik een neef Vreugdenhil in Carman MB en hij stelde voor dat ik naar een bedrijf in Winnipeg ging, genaamd “Kern-Hill” Furniture Store. Ik schreef ze een e-mail en vroeg of er iemand van hun familie was van de familie Vreugdenhil, en ze antwoordden – “ja, maar wisten niet zeker hoe ze de naam moesten uitspreken!” Ik hoorde dat de winkel was begonnen door een zekere Nicholas Hill, de zoon van John Hill. Was dit dezelfde Jan/John Vreugdenhil (K IX g.6) ?

Mijn informatie werd later bevestigd door Ancestry. Toen ik vroeg of er bewijs of documentatie was van een wettelijke naamswijziging, stuurden ze me een foto van de grafsteen van de jongere broer Leendert. Er stond “Leonard Hill (Vreugdenhil)” op en vermeldde de juiste geboortedatum.

Ik heb nog geen verder bewijs of documentatie gevonden van een wettelijke naamswijziging. Wel heb ik vernomen dat van de vier broers Jan, Andries en Leendert hun achternaam hadden veranderd in ‘Hill’ terwijl Daniel dat niet deed.

Jan (John) en Leendert (Leonard) begonnen met een melkveehouderij in de buurt van Winnipeg MB. Andries verhuisde naar Milwaukee WI, waar hij de naam Andrew Hill gebruikte en bij de Amerikaanse marine ging.

Daniel behield zijn geboortenaam Vreugdenhil en verhuisde naar Toronto ON (waarschijnlijk als verpleegkundige). Dit zal nader onderzoek vereisen.
Hierna heb ik contact opgenomen met John Hill (in Calgary), de zoon van Jack Hill, en hij heeft me veel informatie over de familie gegeven. Ik heb ook contact gelegd met zijn neef Andy Hill (in Winnipeg) die een zoon is van Nicholas Hill en hij heeft hetzelfde gedaan. Dit alles laat zien hoe familienamen kunnen veranderen, vooral bij verhuizing naar een ander land. Hierna volgen enkele foto’s die kunnen helpen bij het tonen van de veranderingen die hebben plaatsgevonden.

Grafsteen van Jack Hill, zoon van John Hill (Vreugdenhil). Zijn eigenlijke geboortenaam was John, maar dat veroorzaakte verwarring met die van zijn vader, dus iedereen noemde hem Jack, en dat bleef hangen.

 

 

 

Grafsteen van de jongste broer – Leendert Vreugdenhil wiens naam veranderde in Leonard Hill. Let op het gebruik van beide achternamen.

 

 

 

 

 

 

Amerikaanse militaire registratiekaart voor Andrew Hill met daarop ‘eervol ontslag’ in 1945.