Bart Vreugdenhil verbetert werelduurrecord schaatsen

Bart Vreugdenhil met zijn ouders
Genealogiecode: K XI k.2.3
Bron: De Telegraaf
Door: Edwin Rensen
Foto: Robert Hoetink

De kans dat Vreugdenhil, een 27-jarige consultant voor multinationals in strategische onderhandelings- projecten, het wereldrecord zou verbeteren was levensgroot. Want de laatste keer dat op natuurijs het record is verbeterd was in 1928. Toen kwam de Fransman Leon Quaglia in Chamonix tot 32,970 km. En in 1949 deed de Nederlander Marius Strijbis in het Noorse Hamar ook een poging. Hij kwam op 7 februari 1949 tot een afstand van 32,660 meter op natuurijs. Dat was toen de beste prestatie van een Nederlander op natuurijs ooit.

Vreugdenhil stapte om 9 uur in het bijzijn van pers en honderden belangstellenden het Achterhoekse natuurijs op. De elektrische tijdwaarneming haperde, waardoor de recordpoging even uitgesteld werd. Vreugdenhil liet zich hierdoor niet uit het veld slaan, terwijl om hem heen juryleden en officials wat zenuwachtig werden. Na het startschot keerde de rust terug op en rond de baan en kon de schaatser zijn rondjes afwerken. Het was ruim genoeg om het record van Strijbis te verbeteren.

„Dat is wel een belegen record en het werd tijd dit te breken”, aldus Vreugdenhil kort na de finish. „Ik had gehoopt op 38 kilometer, maar ben hier ook tevreden mee. Vanochtend bij het opstaan had ik enige verhoging, dus ik was ook niet helemaal fit. Na een paar rondjes merkte ik daar niets meer van.” Vreugdenhil gaf alle vrijwilligers na afloop ook een compliment. „Bizar dat hier in 1 nacht een mooie ijsvloer kan liggen. De baan was strak en glad en het voelde alsof ik op een kunstbaan schaatste”, aldus de kersverse werelduurrecordhouder. De 27-jarige marathonschaatser kwam op de Winterswijkse ijsbaan tot een afstand van 36 kilometer, 717 meter en 82 centimeter. Het zou mooi zijn, wanneer er regelmatig een poging wordt gedaan dit te verbreken.

Werelduurrecord
Vreugdenhil, schaatser van marathon- en beloften schaatsteam Team Port of Amsterdam/ SKITS, wordt getraind door Casper Helling – die zelf tussen maart 2007 en maart 2015 houder van het uurrecord op kunstijs is geweest. Voormalig marathonschaatser Helling wist dus hoe zijn pupil zich moet prepareren voor misschien wel het ’zwaarste uur uit zijn leven’.

Vreugdenhil kreeg na zijn record een miniatuurbeeldje van Jaap Langedijk; in Winterwijk een historisch figuur. Op dinsdag 27 januari 1942 werd namelijk de laagste temperatuur ooit in Nederland gemeten. Bij het (K)NMI-weerstation van Winterswijker Jaap Langedijk kwam het die ochtend tot een temperatuur van maar liefst -27,4 graden. Vorig jaar is daarom een bronzen beeld van Langedijk onthuld bij de ingang van de ijsbaan.

Trotse ouders
De ouders van Bart, Art en Annemarie, staan trots te kijken naar de huldiging van hun zoon. Het Veldhovense echtpaar geniet niet alleen van de prestatie, maar ook van het oer-Hollandse tafereel. „Een zonnetje er bij, mooier kan niet. En Bart heeft gewoon heel stabiel gereden”, zegt een opgetogen Art Vreugdenhil, terwijl hij na alle plichtplegingen ook in staat wordt gesteld zijn zoon te feliciteren en te omhelzen.