Bram en Els Vreugdenhil verzorgen hulptransporten naar de Oekraïense zusterstad Beregsász

Burgemeester Edo Haan (links) overhandigde de symbolische cheque van 25.000 euro aan Bram en Els Vreugdenhil (2e en 3e links) van de Stichting AK. Verder nog twee vrijwilligers.
Bram Vreugdenhil
Genealogiecode: K XI bl
Door: Chrit Wilshaus
Bron: Rodi.nl
Foto: Roel Dijkstra Fotografie

Houtkachels
De armen in Oekraïne vrezen de koude winter. Onze focus ligt dan ook niet alleen bij voedsel, maar ook bij een ‘goedkope’ brandstof voor kachel en fornuis. Wij kozen voor houtbriketten vanwege de voordelen,  de handzame verpakking en snelle levering. Nu ook elektrische warmtebronnen nauwelijks kunnen worden gebruikt door de vernietiging van vele energiecentrales wordt het wel erg problematisch om de vorst buiten de deur te houden. Alle geproduceerde stroom wordt over het hele land verdeeld. Dit houdt in dat ook in Beregszász zuinig met stroom moet worden omgegaan. Bovendien moet continu rekening worden gehouden met stroomuitval.

Donaties
De Gemeente Maassluis heeft haar Oekraïense zustergemeente een gift van 25.000 euro toegezegd voor de aanschaf van een fors aantal houtkachels t.b.v. de allerarmsten in de stad die een kachel nodig hebben. Een groots gebaar!

Verdubbeling donaties
Daarnaast heeft de Gemeente Maassluis toegezegd elke donatie aan Stichting AK te verdubbelen tot een maximum van eveneens 25.000 euro. Stadhuis medewerkers doneerden bovendien 500 euro. Burgemeester Edo Haan reikte de symbolische cheque vorige week vrijdagavond uit.  Het geld is hard nodig in het door oorlog geteisterde Oekraïne om naast voedsel ook briketten van te kunnen kopen. Die zijn gezien de Russische aanvallen op de energievoorzieningen in het land hard nodig. Verder gaat Stichting AK van het bedrag kachels kopen voor mensen die er zelf geen (meer) hebben. Dit alles in de hoop een beetje warmte te kunnen geven in, deze voor Oekraïne in meerdere opzichten duistere tijd.