Kirsten Vreugdenhil wint met Zorghub de werkinnovatieprijs 2021 van € 1 miljoen

Kirsten Vreugdenhil links op de foto.
Kirsten Vreugdenhil
Genealogiecode: C XI ah.4
Door: Christine Dirkse-Vreugdenhil
Bron: Vreugdeschakel
Foto: Kirsten Vreugdenhil

DELFT – Banen creëren voor langdurig werklozen. Dat is het doel van de Werkinnovatieprijs die Start Foundation en Cedris begin dit jaar uitreikten aan Werkse! uit Delft. Aan de prijs is een bedrag van één miljoen euro verbonden. Kirsten Vreugdenhil – links op de foto – staat aan de wieg van Zorghub, het initiatief dat de prijs won.

Meer welzijn en geluk met een baan
Als projectcoördinator houdt Kirsten zich onder andere bezig met het bedenken, opzetten en coördineren van branchegerichte opleidingen en basisvaardigheden voor kandidaten met een bijstandsuitkering. “Zo proberen we het gat tussen de kandidaat en de werkgever kleiner te maken, zodat we nog meer mensen aan een betaalde baan kunnen helpen”, vertelt ze. “Ik vind het belangrijk dat iedereen kan meedoen in de samenleving, omdat werk bijdraagt aan het welzijn en geluk van mensen. ”Kirsten werkt voor BHAG Delft, een samenwerkingsorganisatie van acht Delftse partijen uit het sociale domein die als doel heeft het aantal bijstandsgerechtigden in de stad in 2023 te halveren.

Maatschappelijk verdienmodel
De werkinnovatieprijsvraag verbindt het creëren van betaalde banen voor mensen met minder kansen aan actuele maatschappelijke uitdagingen. Er waren maar liefst 62 sociale bedrijven die een plan bedachten om mee te dingen naar de prijs. Tien daarvan werden geselecteerd om een businessplan uit te werken. ‘Zorghub’ sprong eruit met een goed uitgewerkt maatschappelijk verdienmodel. “Organisaties kunnen bij Zorghub een abonnement afsluiten voor ondersteunende taken”, vertelt Kirsten. “Bijvoorbeeld hulp in huis of tuin, vervoer naar het ziekenhuis of gezelschapsactiviteiten. Zorgprofessionals hebben hier geen tijd voor en het is lastig om goed nieuw personeel te werven. Ook aan vrijwilligers is een tekort. Met Zorghub hebben we deze twee uitdagingen met elkaar verbonden. Vijftig mensen hebben inmiddels zo’n zorgbaan.”

Nuttig voelen
Kirsten geniet van haar werk. “Ik vind het mooi om te zien hoe kandidaten veranderen bij het krijgen van een baan en hoe nuttig zij zich weer voelen voor zichzelf én de samenleving. Ook als kandidaten deelnemen aan een opleiding zie je hoe zij groeien en weer een doel in hun leven krijgen. Daar doe ik het voor!”