Merel Vreugdenhil 11 jaar heeft haar eerste Nijmeegse Vierdaagse gelopen

Merel Vreugdenhil Genealogiecode: B XI a.2
Door: Mirjam Liefbroer
Bron: Algemeen Dagblad
Foto: Mariken Vreugdenhil
De 11 jarige Merel heeft veel kilometers geoefend want zij mocht dit jaar 2023 voor het eerst meedoen met de Vierdaagse in Nijmegen.

Ondanks pijnlijke voeten, genoot Merel van haar eerste Vierdaagse: ”Dit was echt héél erg leuk. Als één groot feest.” Zo omschrijft de 11-jarige Merel Vreugdenhil uit Hoogland de Nijmeegse Vierdaagse. Een ervaring om nooit te vergeten. ”Het voelt als carnaval, maar dan wandelend. Dit was echt zó leuk.” Haar voeten deden ‘wel een klein beetje pijn’, maar daarbij stil staan? Dat doet Merel, één van de jongste wandelaars van de Nijmeegse Vierdaagse, niet. Sterker nog: daar had ze op het moment van spreken, zo’n 6 kilometer voor de finish op de weg die Via Gladiola heet, helemaal geen tijd voor. Er was simpelweg te veel te zien, te horen en te beleven. ”De eerste drie dagen voelde ik, aan het eind van de dag, mijn voeten wel. Maar de laatste dag was alles echt héél leuk. Overal stonden mensen langs de weg en kinderen met snoepjes en komkommer. De avondvierdaagse is er niks bij. Er is zoveel muziek en gezelligheid”, glundert ze. ”Zoveel afleiding – dat lopen gaat dus prima.”

De grootste wandeluitdaging

De tiener begon aan haar grootste wandeluitdaging tot op heden: de Nijmeegse Vierdaagse, waar dit jaar zo’n 47.000 wandelaars aan meededen. Stuk voor stuk leggen zij – afhankelijk van hun geslacht en leeftijd – 30, 40 of 50 kilometer per dag af. Ook Merel, die dit kalenderjaar 12 jaar wordt en daarom voor het eerst mee mocht doen, maakt daar onderdeel van uit. Zij liep 30 kilometer per dag, 120 kilometer in totaal. Een droom die uit is gekomen.

Merel samen met de heer Bruls de Burgemeester van Nijmegen

 

 

Tako heeft een megafoon en hield de sfeer er goed in

Die monstertocht liep ze niet alleen, maar samen met moeder Mariken Vreugdenhil én met het zogenaamde #Vteam. Dit team bestaat uit honderd kinderen van tussen de 11 en 15 jaar, die met hun aanwezigheid aandacht vragen voor vriendschap, vrede en veiligheid. Zij werden ondersteund door voormalig NOS Jeugdjournaal-presentator en Kindercorrespondent Tako Rietveld, die met vrolijke filmpjes liet zien hoe belangrijk die onderwerpen zijn. Zo stond op ‘roze woensdag’ het thema verbondenheid en verbroedering centraal, en op donderdag vrede en veiligheid. Op die dag liep de Oekraïense Pasha mee, die zijn land noodgedwongen voor de oorlog moest ontvluchten. ”Maar als ik eerlijk ben, gaat het voor mij nu vooral om vriendschap”, zegt Merel. ”Het is gewoon héél gezellig. Tako heeft een megafoon en hielt de sfeer er goed in. Iedereen deed mee, erg leuk.” Die verbondenheid werd ook zichtbaar toen het team gezamenlijk het eindpunt bereikte ”We gingen in colonne over de finish”, knikte Mariken. ”Het werd één groot feest. Dat was het al, maar dat werd het nu écht. We konden niet wachten. En dan natuurlijk uitrusten, want daar waren we na deze dagen toch ook wel aan toe.”

Merel samen met haar moeder Mariken Vreugdenhil (B XI a) weten het al zeker; volgend jaar doen ze weer mee!

Elke dag om half 5

Niet gek, wanneer je bedenkt dat moeder en dochter iedere dag om half 5 opstonden, om vervolgens om half 7 aan de start te verschijnen. ”Best vermoeiend”, aldus Merel, maar ”je went er ook wel een beetje aan”. Veel momenten, die ze van te voren hoopte te bestrijden met haar favoriete salmiak-nougat-lolly’s, heeft ze dan ook niet gehad. Hoeveel lolly’s er uiteindelijk zijn verorberd? ”Een stuk of drie ofzo?”, grijnsde moeder Mariken. ”Er was genoeg ander snoep – geen tijd voor lolly’s, dus.”

Een soort van carnaval terwijl je wandelt

Al met al kijken de twee terug op een onvergetelijke tijd. Maar of dat betekent dat ze volgend jaar ook weer van de partij zijn? ”Nou, daar zijn we al uit”, lacht Merel. ”We weten het zéker. Het is zó ontzettend leuk. Een soort van carnaval terwijl je wandelt”. Mariken knikt instemmend. ”Merels’ vader liep altijd al de Vierdaagse, maar het virus is helemaal op ons overgeslagen. Het hele gezin is besmet!”