Samen met zijn vader had Merijn een loonbedrijf dat vooral actief was in de radijsteelt. Toen een van zijn klanten hem vroeg of hij een oogstmachine kon ontwikkelen voor rucola, ging hij meteen aan de slag. Een oude oogstmachine voor radijs werd omgebouwd tot slasnijder. Om de machine te kunnen testen, huurde hij een stuk kas en zaaide dat in met rucola. “Die vraag kwam op een perfect moment. Ik keek al langer om mij heen of we ook iets anders erbij konden doen.”
Wat is Rucola
“Ik had geen idee wat rucola eigenlijk was. Ik had het in ieder geval nog nooit gegeten.” Een bezoek aan de plaatselijke supermarkt leerde hem dat het een interessante teelt zou kunnen zijn. “Er zaten wel diverse soorten sla gemixt in een zakje, maar geen rucola. Eigenlijk wel logisch, want rucola is geen slasoort maar een kruisbloemige. De officiële Nederlandse naam is kruisherik. In onder andere Italië is het al sinds de middeleeuwen een gezonde en graag gegeten bladgroente. Tijd om ook rucola in Nederland een betere plaats te geven.”
Inmiddels de grootste rucolateler van Nederland.
Daarom stopte Merijn definitief met het loonbedrijf en de radijs. Het was niet meer te combineren. Inmiddels teelt Vreugdenhil rucola en spinazie jaarrond op zo’n 14 hectare onder glas. “We proberen het hele jaar door aan de markt te zijn. Het ene jaar lukt dat beter dan het andere, maar met de goede rassen en het juiste klimaat lukt dat vrij goed. Onze kassen zijn verwarmd, dat is puur om de kassen ’s winters vorstvrij te houden. Rucola is namelijk een kwetsbare teelt.
Zaaien en Oogsten
Je zaait het in en als de blaadjes groot genoeg zijn, kun je ze maaien. Voor een hectare heb je ongeveer 2,6 miljoen zaadjes nodig. Zomers, als de groei snel gaat, komt het voor dat al na 23 dagen gemaaid kan worden. In de winter gaat er soms wel drie maanden overheen voordat de blaadjes groot genoeg en rijp zijn. Na de eerste keer maaien loopt het gewas opnieuw uit en kan er, als het niet te warm is, opnieuw worden geoogst.”