Sjoerd Vreugdenhil in Ferocious Felicity

Ferocious Felicity is de nieuwe Korzo productie van Sjoerd Vreugdenhil.
Sjoerd Vreugdenhil
Genealogiecode: E X a.1.1
Door: Redactie
Bron: Familiestichting
Foto: Sjoerd Vreugdenhil

Ferocious Felicity is de nieuwe Korzo productie van Sjoerd Vreugdenhil, waarin de twee hoofdpersonen ieder op eigen wijze worstelen met het verlangen naar isolement. Na zijn succesvolle debuut tijdens CaDance ’02 maakte Vreugdenhil in korte tijd naam door zijn uitzonderlijke talent om dans, teksttheater en vormgeving samen te smelten tot fascinerende voorstellingen. Ook Ferocious Felicity ontwikkelt zich aan de hand van tekst, spel, dans, video en vormgeving. Het script is door Vreugdenhil zelf geschreven met inbreng van de spelers Timothy Couchman en Kate Strong.

Ferocious Felicity verloopt van realiteit naar fictie. De hoofdpersonen worstelen ieder op eigen wijze met hun verlangen naar isolement. Een belangrijke inspiratiebron voor dit nieuwe werk is het Japanse fenomeen Hikikomori, een extreme vorm van totale afsluiting van de wereld. Door de maatschappelijke prestatiedruk en de Japanse schaamtecultuur trekken mannen, veelal tussen 16 en 28 jaar, zich terug in het ouderlijk huis. Zij verbreken álle banden met de buitenwereld, ook die met de eigen familie, en blijven soms jarenlang verstoken van iedere vorm van communicatie; zelfs als de totale verwaarlozing toeslaat.

De drang tot het ontvluchten van maatschappelijke druk doet zich, weliswaar in andere vormen en gradaties, ook in andere culturen en sociale bevolkingsgroepen voor. Niet altijd is het isolement een gevolg van een bewuste keuze en dient het een concreet doel. Bij de voorbereidingen op deze première is dit voor Vreugdenhil wél het geval: hij probeert in zekere zin de gangbare druk rondom het ontstaansproces van nieuw werk te omzeilen door het op te delen in verschillende fasen en presentatiemomenten.

In oktober (í03) presenteerde hij in Korzo de theatrale grondverf met de preview van Ferocious Felicity. Het bewegingsmateriaal ontwikkelde hij vervolgens bij het maken van een choreografie voor de studenten van de Rotterdams Dansacademie, die voor eerst was te zien tijdens Dance Link NL/NRW. De laatste intensieve repetitiefase gebruikt Vreugdenhil om alle elementen nader uit te werken en eventuele vanuit nieuwe invalshoeken samen te smelten tot de eindversie van Ferocious Felicity.

Sjoerd Vreugdenhil danste bij Scapino Ballet Rotterdam, Introdans, het Zuricher Ballet en Ballett Frankfurt. Behalve als danser was Vreugdenhil ook vaak als acteur op het toneel te zien. Zijn eerste eigen choreografieën maakte voor workshopprogrammaís bij verschillende gezelschappen. Op uitnodiging van het CaDance festival (2002) bracht hij zijn werk voor het eerst naar Nederland. Dit succesvolle debuut leidde tot opname van zijn choreografie Fat Peggy ís Sober Property in de tournee van Danspassies II. De Selectiecommissie van de Nederlandse Dansdagen selecteerde deze choreografie bovendien als één van de hoogtepunten van het afgelopen dansseizoen.

Inmiddels heeft hij het eerste jaar van de studie scenografie aan de Rietveld Academie in Amsterdam afgerond, is hij als dansdocent verbonden aan de Rotterdamse Dansacademie en is hij uitgenodigd een nieuwe choreografie te maken voor Dansgroep Krisztina de Châtel (première seizoen 2004-2005).