Niet dat het slecht gaat met de das, maar de Zoogdiervereniging wil juist weten hoe goed hij het doet. Daarom is 2015 uitgeroepen tot Jaar van de Das. Hoogtepunt moet een heuse ‘volkstelling’ onder dassen worden, vertelt Stefan Vreugdenhil van de Zoogdiervereniging. “We schatten dat er momenteel zo’n zesduizend dassen in Nederland leven, maar zeker weten doen we dat niet. Dassen zijn namelijk erg schuw, en de laatste uitgebreide telling is al weer vijftien jaar geleden.”
Samen met regionale dassen werkgroepen en natuur- organisaties worden de komende maanden eerst het aantal dassenburchten in kaart gebracht. Die enorme bouwwerken met meerdere uitgangen laten duidelijke sporen achter in het landschap. Vreugdenhil: “We weten uit eerdere onderzoeken dat die burchten door gaans worden bewoond door een das of drie. Maar we hebben de indruk dat nu de populatie groeit, ook de burchten door meer dassen worden bewoond. Maar dat zal nauwgezette observering en bestudering van de uitwerpselen duidelijk moeten maken.”
Naast het goede nieuws over de toename van de aantallen, staat het slechte nieuws dat er jaarlijks duizend dassen omkomen in het verkeer. De meeste halen de oversteek niet van het ene stukje natuur naar het andere, en blijven als road pizza achter op het asfalt. Aandacht voor de das moet volgens Vreugdenhil leiden tot dassentunnels onder wegen door, en afzettingen die de dieren daar naartoe leiden.
De das is een landroofdier en verblijft overdag in een netwerk van ondergrondse tunnels. Die burchten worden van generatie op generatie gebruikt en kunnen eeuwenoud worden. Het nachtdier schuifelt met zijn neus aan de grond in zijn territorium rond, op zoek naar langzaam bewegende prooien en plantaardig voedsel. Het is daarmee een opportunistische alleseter en geen typisch roofdier omdat hij niet actief op prooien jaagt. De das eet voornamelijk regenwormen, insectenlarven en plantaardig voedsel als vruchten, knollen, granen, klaver en gras.
Meer informatie over het Jaar van de Das: op www.jaarvandedas.nl