Tentoonstelling van werk van Keesje Vreugdenhil

keesje_vreugdenhil_001Op zondag 13 en 20 januari 2013 is er in de Keizersgrachtkerk te Amsterdam een tentoonstelling van werk van Keesje Vreugdenhil. Er zijn ook werken te koop. De opbrengst is voor het solidariteitsfonds Keesje Vreugdenhil (Cornelia Johanna van der Moot) was rond 1948 schildersmodel in Pulchri Studio, op het Lange Voorhout in Den Haag, al sinds 1847 een vooraanstaande vereniging van kunstenaars.

Daar ontmoet zij de schilder Joop Vreugdenhil (1904 – 1969) (O VIII c.9), die lid was van Pulchri en met wie zij in dat jaar ook trouwt. (Joop Vreugdenhil was één van de broers van de moeder van Jaap Jonker -Keizersgrachtkerk-, zijn oom dus. Het betreft hier Adriana Paulina Sara Elisabeth Jonker-Vreugdenhil (O VIII c.10)

Aanvankelijk had Keesje geen artistieke ambities, maar zij ontdekte haar talent na haar huwelijk met Joop. Samen werkten zij in hun atelier aan de Bazarlaan in Den Haag (nog gebouwd door Hendrik Willem Mesdag), Joop op de eerste verdieping en Keesje op de begane grond.

Keesje volgde een beeldhouwopleiding aan de Koninklijke Academie in Den Haag. Als schilder bleef zij echter autodidact.
Evenals Joop, houdt zij ervan om dingen terug te brengen tot hun essentie. Joop zal in zijn werk steeds meer het figuratieve verlaten om op zoek te gaan naar de verhouding van vorm en kleur, uiteindelijk resulterend in geometrisch abstract werk.
Begin jaren zestig verhuist Keesje naar Californië, waar zij contact blijft houden met Joop. Onder invloed van het zonnige leven in Los Angeles ontwikkelt zij daar een bijna on-nederlandse stijl. De schilderijen van Keesje zijn harmonieus en vrolijk, met heldere kleuren en vormen.

Zij reist veel en vindt onderwerpen onder andere in Peru en Tunesië. Naast landschappen schildert zij stillevens en naakten. En zij maakt ook beeldjes naar model, veel beeldjes. Pas jaren na de dood van Joop komt Keesje definitief terug naar Den Haag. Zij blijft dan nog heel lang actief en doet inspiratie op tijdens vele (wandel)tochten in het buitenland, o.a. in Engeland en Schotland. Thuis, in haar atelier, werkte zij de schetsen dan uit tot schilderijen.

Tijdens de wintermaanden tekende zij verder naar model, en maakte ook nog steeds beeldjes, in de ‘Haagse Kunstkring’.
Momenteel, inmiddels dus 93 jaar oud, verblijft zij in een verpleegtehuis in Scheveningen. Zij is nog steeds een vrolijke vrouw, vaak -voor zover mogelijk- hulpvaardig. Zij herkent haar naast bekenden ook nog wel, maar vergeet dan ogenblikkelijk, wat er zojuist gebeurt is …