Tom Vreugdenhil werkt aan werelds meest efficiënte auto op waterstof

Tom Vreugdenhil
Genealogiecode: O XI w.1.2
Door: telstar-online.nl
Bron: telstar-online.nl
Foto: Tom Vreugdenhil
Tom Vreugdenhil
Genealogiecode: O XI w.1.2
Door: telstar-online.nl
Bron: telstar-online.nl
Foto: Tom Vreugdenhil

Op 1 kg waterstof 3400 km afleggen? Delfgauwenaar Tom Vreugdenhil werkt dit studiejaar met 22 andere studenten van de TU Delft aan ‘s werelds meest efficiënte auto op waterstof. Door te blijven innoveren en de grenzen op te zoeken van wat technisch mogelijk is, willen de studenten laten zien wat er allemaal realiseerbaar is. Met hun hyper-efficiënte waterstof stadsauto hoopt het team komend jaar het belang van waterstof en duurzaamheid te laten zien.
Waterstof auto
Het Eco-Runner Team Delft is een zelfsturend team van studenten van de TU Delft. De studenten, allen van verschillende studies, ontwerpen en bouwen al sinds 2005 elk jaar zelfstandig een nieuwe auto die op waterstof rijdt. Een heel jaar zet Tom vrijwillig zijn studie opzij om zich in de D:DREAM Hall, een speciaal ingericht locatie op de campus van de technische universiteit, volledig te focussen op de bouw van de waterstof auto, de Eco XII.

De meest zuinige auto
Komend voorjaar wil hij vol voor de titel gaan tijdens de Shell Eco-marathon, een wereldwijde competitie voor energie-efficiëntie waarbij deelnemers auto’s bouwen om de hoogst mogelijke brandstofefficiëntie te bereiken. Tom, de chief vehicle dynamics van het team, is eindverantwoordelijke voor onder meer het sturen, de wielen, de ophanging en het remmen van de auto. “Ik ben altijd al in techniek geïnteresseerd geweest, ik werk als sinds kinds af aan in mijn vrije aan allerlei technische projecten. Om daar nu in zo’n project mee bezig te kunnen zijn is erg gaaf”, aldus Tom. De Shell Eco-marathon vindt plaats aan het einde van het studiejaar. De locatie voor de race in 2022 is nog niet bekend gemaakt.