Hendrika Willemse – Vreugdenhil helpt vrouwen verder in de ‘mannenwereld’ van de IT

Hendrika Willemse-Vreugdenhil
Genealogiecode: J X c.2.2
Door: Jeroen Bordewijk en Witold Kepinski
Bron: Dutchchannel.nl
Foto: Hendrika Willemse-Vreugdenhil

Ambitieuze vrouwen het beste uit zichzelf laten halen in de ‘mannenwereld’ van IT, dat is het doel van She in IT. Initiatiefnemer Hendrika Willemse-Vreugdenhil wilde na een carrière bij onder meer Detron, VMware en Nutanix doen wat ze het allerleukste vindt: coachen. “Vrouwen hebben soms moeite zichzelf te profileren. Ik wil dat doorbreken, zeker nu ook steeds meer technologie bedrijven het belang van diversiteit erkennen.”

Anders dan veel andere vrouwen wist Hendrika Willemse-Vreugdenhil al op jonge leeftijd dat ze de IT in wilde. “Ik deed een MBO-IT opleiding en daarna een HBO Commerciële Economie deeltijd studie”, vertelt ze. “Mijn achttien jaar oudere broer werkte in de IT en ik vond dat erg interessant. Maar op de opleiding was ik slechts een van de drie meiden. Ik ging vervolgens voor eXpertise-IT werken, zijn bedrijf. Samen hebben we daar een organisatie van gemaakt met een miljoenenomzet. Na het overlijden van mijn broer heb ik eXpertise-IT nog jaren alleen geleid, totdat ik het verkocht aan George Banken, die het onderdeel maakte van Kender Thijssen, dat later opging in Detron. Als onderdeel van de deal ging ik mee en zo belandde ik op 27-jarige leeftijd als enige vrouw in het managementteam van een toonaangevend IT- en telecombedrijf. Ik stuurde daar een team van zestig mensen aan, met volledige P&L-verantwoordelijkheid.”

Willemse-Vreugdenhil leerde veel bij Detron. Net als bij VMware, waar ze grote internationale transformatietrajecten leidde voor ING en RBS. “Maar er jeukte iets. Ik wilde weer ondernemen, gewoon voor mezelf, zoals bij eXpertise-IT. Bij de corporates paste ik niet helemaal in het systeem. Ik was wat eigenwijs, wilde dingen anders en beter.” Bovendien wilde Willemse-Vreugdenhil, die ook nog ’s drievoudig wereldkampioen karate is geweest, graag coachen. “Ik heb m’n eigen karateteam getraind. Dan doe je een schat aan ervaring op met ‘high performance coaching’.”

Discipline
Niet dat Willemse-Vreugdenhil alle vrouwen met IT-ambities op karate wil sturen, maar haar verhaal is inspirerend. “Ik zakte faliekant voor m’n Cito-toets; geen Havo wilde me hebben. Daarna werd ik gepest op de Mavo, daarom ging ik op karate. Die sport heeft m’n kijk op het leven veranderd. Karate heeft me focus, discipline en doorzettingsvermogen bijgebracht, precies wat je nodig hebt om als vrouw het verschil te maken in een mannenwereld als IT.”
In beide carrières was een goed doordacht plan volgens Willemse-Vreugdenhil essentieel. “Dat geef ik daarom mee aan de vrouwen die ik sinds maart dit jaar coach met mijn nieuwe bedrijf She in IT. Na twintig jaar in IT en met alle kennis, kunde en ervaring weet ik hoe leuk IT is en hoeveel kansen daar liggen, ook voor vrouwen. Ik ‘empower’ ambitieuze vrouwen om het maximale uit zichzelf te halen. Als je maar weet hoe je stevig in je schoenen staat, hoe je je kracht gebruikt en vooral: hoe je jezelf blijft. Vraag je af: wie ben ik, wat wil ik en waar ben ik goed en onderscheidend in? Want juist dát moet je inzetten om je carrière op te bouwen en van toegevoegde waarde te zijn. Ga je niet als man gedragen, maar gebruik je eigen (vrouwelijke) kwaliteiten.”

Beperkende gedachten
Een bekend probleem voor carrièrevrouwen is de lastige combinatie van werk en privé als ze kinderen krijgen. “Zeker bij Amerikaanse bedrijven kan de cultuur heel veeleisend zijn. Bij Nutanix had ik sales meetings van 5 tot 6 doordeweeks, een lastige tijd als je een kind hebt. Probeer zulke dingen naar je hand te zetten. Met zelfvertrouwen en goed in je vel zitten lukt dat.”
Ook de beruchte ‘beperkende gedachten’ zitten veel vrouwen nog vaak dwars. “Vrouwen denken sneller dan mannen dat ze iets niet kunnen, of dat een organisatie niet op ze zit te wachten omdat ze ‘slechts’ zeven van de tien functie-eisen in een vacaturetekst aanvinken. Dan zeg ik: Ga er gewoon voor, kom uit je comfortzone, blijf je ontwikkelen en investeren, zowel vakinhoudelijk als in je soft skills. En neem niet alles persoonlijk, trek je een opmerking vanwege een ‘domme vraag’ niet aan. Vrouwen houden dan meestal de tweede keer hun mond, maar het is beter dat je blijft leren door juist wél (door) te vragen.” Zo’n opmerking zegt vaak meer over de andere persoon dan over jou!

Diversiteit
De participatie van vrouwen in de IT-wereld is volgens de carrièrecoach onder andere laag doordat juist veel IT-bedrijven nog traditioneel denken en werken. “Corona heeft dingen veranderd: er komt meer flexibiliteit rondom werken en je tijd indelen. Maar parttime of thuiswerken, omdat je een kind hebt en tóch een managementfunctie ambiëren, het blijft lastig. Zwangere vrouwen krijgen al snel de vraag: ‘ga je nu minder werken?’. Een jonge vader krijgt die vraag niet. Aan de andere kant: steeds meer bedrijven erkennen het belang van diversiteit als ze ‘high performing teams’ willen bouwen. We zien ook steeds meer vrouwelijke rolmodellen en vrouwen profileren zich meer.” Willemse-Vreugdenhil is geen voorstander van een vrouwenquotum. “Ik vind dat mannen en vrouwen gelijkelijk beoordeeld en bekeken moeten worden. Daar moeten de barrières en biases doorbroken worden. Gelijke kansen voor iedereen. Je krijgt ook geen zelfvertrouwen als je alleen maar wordt aangenomen, omdat je een vrouw bent. Wil een organisatie meer vrouwen, dan moet die wens leven en gedragen worden in alle lagen van de organisatie.”

Vooroordelen
Hendrika Willemse-Vreugdenhil werkt een-op-een met vrouwen, maar doet ook coachingstrajecten en workshops in-company. “Er zijn bedrijven waarmee ik structureel samenwerk, die met speciale programma’s meer vrouwen aan boord willen krijgen en ze willen empoweren om het beste en maximale uit zichzelf te halen. Heel belangrijk is dat organisaties kijken naar mogelijke vooroordelen en hoe ze die doorbreken. Iemand binnenhalen is één ding, maar vervolgens moet een vrouwelijk talent goed op haar plek zitten, uit de verf komen, in het team passen en kunnen performen. Het zijn uiteindelijk de mensen die het succes van een organisatie maken of breken. Vrouwen zijn bijvoorbeeld vaak anders in de communicatie met klanten en partners, doe daar je voordeel mee.” Maar natuurlijk moeten vrouwen ook gewoon zelf hun hand opsteken. “Maak je ambitie kenbaar. Praat met HR, met je manager. Vraag naar doorgroeimogelijkheden. Hard werken is niet genoeg om gezien te worden. Misschien netwerken mannen ook wat makkelijker, vinden zij sneller uit wie ze verder helpt met promoties. De IT is nog best een gesloten wereld. Maar laat het ‘old boys network’ iets van vroeger zijn. Laat vrouwen hun mannetje staan en toegevoegde waarde gebruiken.”