16 jarige Thijs Vreugdenhil speelt remise tegen damlegende Ton Sijbrands

Thijs Vreugdenhil
Genealogiecode: M X a.1.1
Door: Redactie
Bron: Familiestichting
Foto: Familiestichting

Ton Sijbrands is er in Hilversum in geslaagd om het wereldrecord blind-simultaandammen te verbeteren. De damlegende speelde gelijktijdig tegen 32 ervaren clubdammers, waarbij hij alle partijen uit zijn hoofd moest spelen.

De 65 jarige Sijbrands begon vrijdagochtend aan zijn recordpoging. Hij ging vrijwillig in afzondering in de burgemeesterskamer in het gemeentehuis in Hilversum. Vandaaruit had hij via microfoons contact met de scheidsrechters in de raadszaal, waar de 32 tegenstanders achter hun dambord zaten. Zet voor zet werd zo doorgegeven.

 

 

 

 

Thijs Vreugdenhil
Genealogiecode: M X a.1.1
Door: Redactie
Bron: Familiestichting
Foto: Familiestichting

Na 45 uur, bij een tussenstand van 24-0, was het Thijs Vreugdenhil – geboren in 1998 – die als eerste de damlegende een puntje afsnoepte. Toen was ook al lang duidelijk dat Sijbrands het record zou verbeteren. Voor het record had hij 45 punten (70%) nodig, en hij stond op geen enkel bord minder.
De recordpoging kwam na bijna 48 uur abrupt aan zijn einde toen Sijbrands bij een tussenstand van 35-7 aan zijn resterende elf tegenstanders collectief remise aan bood. Dit remiseaanbod werd door iedereen geaccepteerd, waarna het record een feit was. Sijbrands deed zichzelf daarmee zelfs tekort, aangezien hij op minstens drie borden eenvoudig gewonnen stond. Maar het ging om het record, en dat was binnen. Sijbrands won 14 partijen en speelde 18 maal remise. Omroep Max voorzitter Jan Slagter hing hem daarna kampioenskrans om.

thijs_vreugdenhil_dammen_logo_001De recordpoging had een hoog Culemborgs gehalte. Naast Ton Sijbrands was Ebbo de Jong van Denk en Zet Culemborg de grote man. De Jong was meer dan anderhalf jaar bezig geweest om deze recordpoging optimaal voor te bereiden. Hij had de onderhandelingen gevoerd met de sponsors, de gemeente Hilversum en omroep Max. Verder was hij verantwoordelijk voor alle contacten met deelnemers, arbiters, cateraars en technische teams die het geheel in goede banen moesten leiden. Omroep Max zorgde dat via internet de simultaan continue te volgen was.

Thijs Vreugdenhil was met zijn 16 jaar de jongste tegenstander en dus ook de eerste die remise speelde. Denk en Zet voorzitter Robert-Jan van den Akker zag na 43 uur dat zijn stand niet meer te redden was en ook Ed Kok moest zich na 47 uur gewonnen geven. In de burgerzaal van het Hilversumse gemeentehuis waren een viertal topspelers die het aanwezige publiek 48 uur lang uitleg gaven over de gespeelde zetten. Hierbij ook de Culemborgers Pim Meurs en Dik de Voogd. Tot slot waren er in de slotnacht een aantal Culemborgers die ter plekke de verrichtingen van de deelnemers volgden.