Frank Vreugdenhil is plantenkweker en schaatser!

Frank Vreugdenhil tijdens het NK Allround in het stadion Thialf.
Genealogiecode: C XI aj.2
Door: rtvdrenthe.nl
Bron: rtvdrenthe.nl
Foto: rtvdrenthe.nl

Frank Vreugdenhil uit Eldersloo reed afgelopen weekend de dubbel. Tijdens het NK Allround in Thialf werd hij achtste. Maar daarnaast reed hij ook nog de marathon in Enschede waar hij als 19e eindigde.

‘Ik ben marathonschaatser, maar ik doe mee aan het NK allround om een betere schaatser te worden. De snelheid die ik opdoe is ook goed te gebruiken bij de mass-start en de ploegenachtervolging die ik inmiddels ook internationaal heb gereden. En daarnaast is het een goede trainingsprikkel’, aldus de 30-jarige schaatser zelf.

Westland
Vreugdenhil is net 30 jaar geworden. Op z’n veertiende verhuist hij vanuit het Westland naar Eldersloo. Net als z’n broer is hij een veelbelovend talent op de langebaan. In de toekomst willen ze samen de kwekerij met buitenplanten van hun ouders in Eldersloo overnemen.

Kazachstan
Z’n ambities op de schaats gaan zover dat hij in 2009 zelfs via Kazachstan naar de Olympische Spelen wil. Het zorgt voor kopzorgen bij burgemeester Van Oosterhout van Aa en Hunze die zelfs van de ambassade de opdracht krijgt het Nederlandse paspoort van Vreugdenhil in te nemen, maar de burgemeester werkt daar niet aan mee. Toch strandt het avontuur in Kazachstan al snel omdat de benodigde papieren niet op tijd in orde zijn.

Marathon
Snel daarna maakt Vreugdenhil de overstap naar het marathonschaatsen. Inmiddels heeft hij zeven wedstrijden op kunstijs gewonnen en twee op natuurijs. De laatste is pas drie weken geleden; op z’n thuisbaan in Assen.

Langebaan
Maar nu het zo goed gaat op de marathon komt hij op de lange baan ook beter tot z’n recht. Zo reed hij al vier wereldbekerwedstrijden op de lange afstanden. In Berlijn wint hij de B-groep in een tijd van 6.23.95. In de A-groep zou hij daarmee vierde zijn geworden; nog voor Bob de Jong.

Volgend weekend rijdt Vreugdenhil het Nederlands Kampioenschap marathonschaatsen op kunstijs in Groningen.