Bakker Jan Vreugdenhil is trots als een pauw

En terecht mag hij dat ook zijn, met name op zijn vrouwen kinderen, op zijn bakkerij en hopelijk bij het ter persen gaan van deze editie ook nog een beetje op zich zelf. Bakkerij Vreugdenhil is als menig jaar een begrip in Maasdijk. Een bedrijf wat van vader op zoon en van vader op zoon is gegaan. Het is groot feest bij Bakkerij Vreugdenhil, Kampioenweken worden er gevierd en natuurlijk is het dan wel heel gebruikelijk dat daar in onze eigen krant vermelding van wordt gemaakt.

Jan wilde wel graag een interview regelen maar kon hieraan zelf niet deel nemen omdat hij met een paar maten een totaal andere prestatie afgelopen weekend heeft geleverd. Als het goed is heeft onze warme bakker maar liefst non stop 540 kilometer op z’n fiets gezeten in Noorwegen. Toch op z’n minst ook wel een groot applaus waard. Dus Jan had al gezegd onze zoons zijn capabel genoeg om deze keer het woord te voeren voor Bakkerij Vreugdenhil. Zoon Christiaan een echte zoon van vader Jan in doen en laten, nam het woord want onze jeugdige Gerard zit nog een beetje in de fase dat praten nu niet het allerbelangrijkste is, doen is voor hem nochtans veel belangrijker en gelijk heeft hij, maar dat vertel ik u dadelijk.

Vorige week heeft u al heel summier kunnen lezen dat Gerard Vreugdenhil Jeugdkampioen Brood en Banketbakker is geworden en dat hij deze titel minimaal een jaar mag dragen. Hierbij willen wij u wel verklappen dat Gerard al in de voorrondes die destijds in Rotterdam werden gehouden al als beste uit de bus kwam. Na deze voorrondes mocht Gerard samen met kandidaten van 16 verschillende scholen uitkomen in Wageningen, de stad die volgens de insiders de hoofdstad van de Bakkerswereld wordt genoemd. Gerard moest hiervoor aan de slag met 2 basisrecepten, een recept voor broodjes en een recept voor banket, met name pitmoppen. Hierop heeft hij dan 100 procent echt heel veel geoefend en het recept zo naar zijn hand gezet tot het echt zijn recept is geworden. Ik zal u de bakkertermen maar besparen, maar geloofd u maar dat Gerard er ook heel veel denkwerk en niet te vergeten precisie werk aan heeft gewijd.

Tijdens het examen waarvoor Gerard 4 uur de tijd kreeg om zowel zijn overheerlijke broodjes en super krokante pitmoppen te bereiden maar daarnaast er natuurlijk ook voor moest zorgen dat zowel werkbank, werkplek, oven en benodigde attributen weer zuiver schoon waren, want hygiëne staat natuurlijk ook in het Bakkersvak boven aan de prioriteitenlijst en zo hoort het ook, werden zijp eindproducten gekeurd door”de officiële” keurmeesters, die ook de al meer ervaren bakkers keuren. De cijfers die verkrijgbaar zijn variëren tussen de 5 en de 9, maar zijn absoluut niet te vergelijken met een cijfer op een schoolrapport. Negens en tienen worden sowieso niet als wel sporadisch gegeven. De producten worden op diverse criteria getest zoals ik u al wel eens eerder beschreven heb na een wedstrijd voor kampioen brood en/of banketbakker. Kleur, aroma en smaak zijn daarbij natuurlijk zeer belangrijke aspecten. En was Gerard al niet de beste van zijn eigen opleidingsschool, hij werd ook nog eens de jeugd kampioen van de 16 deelnemende scholen, en mag zich dus nu een heel jaar lang Jeugdkampioen brood en banket bakker noemen en heeft daarbij de benodigde diploma’s, sjerpen, medailles en natuurlijk een schitterende beker gewonnen. Dit alles ook mede dankzij de goede adviezen van zowel pa als de andere medewerkers, welke ook met recht heel trots mogen zijn.

Want afgelopen jaar werden weer de kampioenschappen broodbakken en uitgeschreven en dit al voor de 12 e maal. Zodat in februari de Beker weer overhandigt werd aan Bakker Jan Vreugdenhil die voor de zevende maal in successie zichzelf kampioen broodbakker mag noemen, geen wonder dat er dus aankomende week bij bakker Vreugdenhil de kampioensweek wordt gevierd. U vindt vele overheerlijke’ aanbiedingen in de advertentie elders in .deze editie. En ons dorp Maasdijk mag met recht wel trots zijn op zulke vakmensen onder ons. Bakkerij Vreugdenhil een begrip en een familie traditie in ons mooie dorp. Een felicitatie is dan ook -wel zeer op plek op deze pagina En Gerard wensen we een heel gezellige en natuurlijk leerzame stageplek toe. Natuurlijk is een bakker nog lang niet uitgeleerd en zeker niet op de leeftijd van 16/17 jaar, zodat Gerard nog wel een aantal jaartjes zal moeten werken en leren, maar we twijfelen er niet aan dat hij uiteraard wel in de voetsporen van zijn vader en broer Christiaan zal stappen en de traditie voort zal zetten, uiteraard met medewerking van vader Jan, moeder Gerda, broer Christiaan, zus Nelie en alle vaste medewerkers van Bakkerij Vreugdenhil.