’S-GRAVENZANDE – “Eén voor twaalf zijn we op ons bek gegaan”. Dat is de eerste reactie van Chris Vreugdenhil van de gelijknamige bakker uit Maasdijk. Bij de korenmolen aan de Naaldwijkseweg stond een ton spelt van hem klaar om vrijdagochtend weggemalen te worden. Maar donderdagavond sloeg het noodlot toe.
Een ‘donderend’ geluid. Dat hoorden molenaars Rob van Zijl en Luc Ruijgt die avond rond tien uur. Zij waren aan het proefdraaien. Op het moment dat zij van plan waren om de wieken stil te zetten, ging het vreselijk mis. Er was een luid gekraak, de as brak af en de wieken kwamen naar beneden. Met als gevolg een complete ravage. “De jongens zijn super professionals”, weet Chris Vreugdenhil. “Het volste vertrouwen heb ik in de vakbekwaamheid van deze mannen. Het zijn echte vakidioten. Hun droom om de molen productie te laten maken, is bruut in duigen gevallen. Het moest hun mooiste dag van het jaar worden. Om het cru te zeggen is hun kindje vermoord. Zelf denk ik aan een technisch mankement. Het lijkt een kwestie van domme pech.”
De bakker uit Maasdijk baalt desalniettemin als een stekker. “Het is op de eerste plaats een drama voor de molenaars en Stichting de ‘s-Gravenzandse Korenmolen”, zegt Vreugdenhil, die opgelucht is dat er geen gewonden zijn gevallen. “Vorig jaar heb ik een speltveld neergezet. In september is het spelt van het land gehaald, gedroogd en vervolgens opgeslagen. We hebben gezaaid en geoogst in het Westland. Met het malen in ’s-Gravenzande zou de cirkel rondkomen.”
Noodgedwongen moet Vreugdenhil nu uitwijken naar de molen in Maasland. “Maasland is een goede broer van het Westland. Het regioverhaal blijft dus gewoon overeind staan.”
Triest
De molen, een zogenoemde 8-kante stellingmolen, is eigendom van de Stichting de ‘s-Gravenzandse Korenmolen. Hij dateert uit 1908. Vorig jaar kreeg de molen nog een opknapbeurt. “Het is triest”, verklaart bestuurslid Post. “Een expertisebureau, dat is ingeschakeld door de verzekering, gaat onderzoek doen naar de oorzaak. Ik heb persoonlijk geen idee hoe dit heeft kunnen gebeuren.”
Kort na het bizarre incident werd in overleg met de brandweer al een molenbouwbedrijf ter plaatse gevraagd. Aangezien er voor de brandweer geen noodzaak meer heerste en het incident gestabiliseerd was, werd het incident volledig overgedragen aan dit bedrijf. Ook kraanverhuurbedrijf Boekestijn uit Maasland werd gebeld. Jan van Dijk van Boekestijn nam het telefoontje aan. “Wij krijgen wel gekkere belletjes”, zegt Van Dijk. “Over deze meldingen wil ik niet verder uitweiden hoor, want dan staat dat morgen overal in de krant”, zegt hij lachend. Boekestijn was om assistentie gevraagd bij het wegtakelen van een dwarsbalk, die tussen de molenstelling en grond bungelde. “De klus hadden we zo geklaard”, weet Van Dijk. “In no time hadden een kraan naast de molen opgesteld en konden we de loshangende onderdelen ophalen.” Het kraanverhuurbedrijf biedt een calamiteitenservice. “Inspringen bij spoedklussen als deze is voor ons geen enkel probleem. Boekestijn is continu bereikbaar, 24 uur per dag.”
Harde knal
De uitvoering van de werkzaamheden gebeurde onder grote publieke belangstelling. Geschrokken buurtbewoners waren op het lawaai afgekomen. “In mijn huis stond ik”, vertelt een verbijsterde buurman. “Opeens was er die harde knal. Zoiets heb ik werkelijk nog nooit gehoord.”
Mevrouw Boers is ook bijzonder aangedaan. “Ik vind het zo erg. Zestig jaar geleden is er ook een stuk van de molen afgebroken. Dat kwam toen bij ons op de werf terecht. Ik was toen drie jaar. Dat weet ik uit de verhalen van mijn moeder.”
Zoals het een betrokken burgervader betaamt, kwam burgemeester Van der Tak donderdagavond pols hoogte nemen. Hij sprak met omwonenden. Ook wijkagent Cor Stolk was ter plaatse. “Ik heb een hoop meegemaakt, alleen nog nooit de wieken van een molen zien vallen”, meldt de politieman via Twitter.