Bianca Vreugdenhil speelt korfbal bij ODO

bianca_vreugdenhil_001
Achter vlnr: Simon Hanemaaijer, Anton Hanemaaijer, Marijn ’t Hart, Kees v Popering, Sven Lispet, Erik Passchier (coach) Voor vlnr: Marjanneke vd Hoeven, Bianca Vreugdenhil, Claudia Vermolen, Sanne de Raadt, Suzanne v Trigt.
Bianca Vreugdenhil
Genealogiecode: K XII an.1
Door: Redactie
Bron: Familiestichting
Foto: Bianca Vreugdenhil

Korfbalvereniging ODO bestaat op 4 februari 2005 alweer 55 jaar. Ooit waren er vier Maaslanders die in het najaar van 1949 het plan hadden opgevat om te gaan korfballen. De twee vrouwen, Jannie Korpershoek en Aad van Hemert en de twee mannen Maarten Vreugdenhil en Jan van Dam belegde op 4 februari 1950 een oprichtingsvergadering waarmee de oprichting van de nieuwe sportvereniging: CKC ODO een feit werd. Na 55 jaar is ODO uitgegroeid tot een bloeiende vereniging met 253 leden en een schitterend complex aan de Baanderheer.

Maar voordat ODO zich uiteindelijk settelde aan de Baanderheer heeft het heel wat verschillende speellocaties gehad. Zo werd in het begin gespeeld op een stuk land aan de Doelstraat. Vaak moest voor een wedstrijd nog het vee verwijderd worden en de koeienvlaaien worden weggeschept. Via een veldje langs De Waterweg, het “land van Duijvesteyn” en opnieuw een korte periode op een weiland verhuisde ODO naar het veld van de voetbalvereniging DOSKOM die juist opgeheven was. Een veld bij de RK kerk waar nu de Hammerdreef is. In die periode overwinterde ODO in de veilinghal, er was toen nog geen zaalcompetitie, maar er kon worden getraind en er werden vriendschappelijke wedstrijden gespeeld.

Het eerste echte sportveld was de Molenweide, waar ODO in 1967 terecht kwam. ODO bouwde daar ook haar eerste echte clubgebouw. ODO heeft daar jaren gespeeld en een aanzienlijke groei meegemaakt. In 1975 verhuisde MVV naar het sportpark de Commandeur en schoof ODO op naar het veld en clubhuis van MVV. Een hele vooruitgang, het veld was groter, net als de kantine en de kleedkamers. ODO zou in de toekomst ook verhuizen naar de Commandeur en voordat het zover was begon ODO al met de bouw van het clubhuis aan de Baanderheer. In 1977 werd de eerste paal geslagen en na veel arbeid van de leden werd in augustus 1978 het clubgebouw in gebruik genomen. Het bijbehorende veld liet echter nog lang op zich wachten en ODO speelde dan ook al die tijd aan de overkant van de Baanderheer op het ‘reserveveld’ van MVV.
Begin jaren ’90 nam ODO het initiatief om zelf het veld aansluitend aan het clubgebouw aan te leggen en om de kantine uit te breiden. Met behulp van gemeente en sponsors lukte het om dit te realiseren en vervolgens ook in eigen beheer in stand te houden. Met de aanleg van het kunstgrasveld in 1996 en de uitbreiding van de kleedkamers die gelijktijdig plaats vond heeft ODO een fantastische accommodatie aan de Baanderheer. Het enige wat nu nog ontbreekt is een verbeterde zaalaccommodatie. Sporthal de Hofstede is eigenlijk te klein geworden voor de vele verenigingen die Maasland rijk is.