Cas en Hugh Middlemis-Vreugdenhil vakantiegangers uit Australië

cas_en_hugh_vreugdenhil_003
Staand: Leni (secretaris), Jochem en voorzitter Gerrit. Zittend: Cas, Riet en Margriet
Cas en Hugh Middlemis-Vreugdenhil
Genealogiecode: D X n.3
Door: Margriet Vreugdenhil
Bron: Margriet Vreugdenhil
Foto: Margriet Vreugdenhil

Op de zonnige woensdag van 14 augustus 2013 kregen we als bestuur bezoek van Cas en Hugh Middlemis-Vreugdenhil uit Australië.

 Zij kwamen met de trein aan in Maassluis alwaar ze door ons werden opgehaald voor een bezoek aan het Westland. Cas en Hugh maakten deze zomer een Grand Tour van vier maanden door Europa en daarbij was ook een dag in het Westland gepland.

Cas is een geboren Australische, maar is erg geïnteresseerd in haar familiegeschiedenis en voelt zich nog steeds verbonden met haar Nederlandse wortels, o.a. die van de Vreugdenhillen. Haar grootvader, Arie Vreugdenhil (D IX h), is geboren in Naaldwijk. Tijdens de Vreugdenhillen bijeenkomst in ‘s‑Gravenzande in oktober 1985 werd het eerste officiële stamboomboek van de stichting uitgereikt aan deze Arie Vreugdenhil.

Omdat Cas en Hugh geen woord Nederlands spreken en omdat ons Engels gebrekkig is, besloten wij om met vereende krachten dit probleem op te lossen: voorzitter Gerrit met echtgenote Margriet en Leni (secretaris) stelden zich beschikbaar als ontvangstcomité. Op verzoek van Cas hadden wij een aantal plaatsen en personen voorgesteld, waaruit zij konden kiezen.

Oude Westlandse landkaarten
Allereerst bezochten wij Jochem en Riet Vreugdenhil (C XI ae), in Vreugdeschakel nr. 77 hebt u kunnen lezen over Jochem en zijn verzameling. Zijn uitgebreide collectie landkaarten van het Westland werd door Cas met grote interesse bestudeerd om zo te ontdekken, waar haar voorouders gewoond en geleefd hebben.

Cas en Hugh Middlemis-Vreugdenhil
Genealogiecode: D X n.3
Door: Margriet Vreugdenhil
Bron: Margriet Vreugdenhil
Foto: Margriet Vreugdenhil

Na de  vriendelijke, uitgebreide ontvangst met koffie en koek werd de tour voortgezet naar het centrum van  ’s‑Gravenzande om aldaar de Dorpskerk te bezoeken. Zij konden zich hier een voorstelling maken van hoe haar familie daar in het verleden zondags de kerk bezocht.

Lunch
Inmiddels werd het tijd voor de lunch en daar werd Expo Unicum in Hoek van Holland voor uitgekozen. Je hebt daar een mooi uitzicht op de schepen die in de Nieuwe Waterweg voorbij varen. Maar Cas en Hugh hadden daar weinig oog voor, er viel namelijk veel te vertellen en te vragen over hun leven en over zaken uit het Westland.

cas_en_hugh_vreugdenhil_002
Cas en Hugh Middlemis-Vreugdenhil
Genealogiecode: D X n.3
Door: Margriet Vreugdenhil
Bron: Margriet Vreugdenhil
Foto: Margriet Vreugdenhil

Tuinbouwbedrijven
Na de lunch is er eerst nog het tomatenbedrijf van Jan Verkade bezocht, geen familie, maar buren van Gerrit Vreugdenhil. Dus dat pakten we even mee en zij vonden dat ook erg interessant. Als laatste bezochten wij het tuinbouwbedrijf van de fa. L.G. Vreugdenhil (C XI ad) aan de Monsterseweg in ’s‑Gravenzande. Leen vertelde over de geschiedenis van het bedrijf, hij teelt en verhandelt Amaryllis, maar ook diverse potplanten en dit alles op grote schaal.

Zijn bedrijf bestaat inmiddels 75 jaar. Zijn vader, Jochem Vreugdenhil is het bedrijf gestart en Leen heeft het voortgezet en werkt nu samen in de firma met zijn zoons Jochem en Wouter. Niet alleen aan de Monsterseweg heeft de firma een bedrijf, maar ook in Brazilië, en uit Zuid Afrika en Zambia haalt hij zijn plantmateriaal. Een heel modern bedrijf met vele medewerkers.

Tot slot wilde Cas nog graag even in Naaldwijk kijken op het stukje grond waar in het verleden ook Vreugdenhillen woonden en werkten. Nu is daar allemaal woningbouw, maar we vonden toch nog een leuk plekje met veel groen en water met een bruggetje in de Hazelaar en Linde.  Enthousiast werden ook hier nog enkele foto’s gemaakt.

In Maassluis West hebben we ze weer bij het NS-station gebracht, vandaar reisden ze naar Amsterdam waar ze hun hotel hadden. Naar hun reacties te oordelen hebben Cas en Hugh deze dag  zeer interessant gevonden. Ook voor ons was het als bestuur erg leuk om zulke enthousiaste, verre familieleden op bezoek te hebben.

Margriet Vreugdenhil (C XI ac)