Daan Vreugdenhil heeft een survivalschool ‘Bosbeweging’

daan_vreugdenhil_002
Daan Vreugdenhil
Genealogiecode: B XI c.1
Door: Daan Vreugdenhil
Bron: Daan Vreugdenhil
Foto: Daan Vreugdenhil

Voordat ik kon lopen werd ik al in de draagzak meegenomen op trektochten naar de bergen van Noorwegen, de hooglanden van Schotland en het groene strand van Schiermonnikoog. Vogels kijken werd een excuus om dagenlang buiten rond te zwerven. Na de middelbare school heb ik een jaar met een rugzak door Australië en Nieuw Zeeland gereisd. Ik liep er ongeveer elk mogelijk voetpad en beleefde vele bijzondere avonturen. Aan het Van Hall in Leeuwarden studeerde ik natuurbeheer. Samen met Jurjen maakte ik verschillende reizen naar de Noordpool.. Daarna gidste ik 6 jaar op Spitsbergen en Antarctica, gaf er lezingen en leerde mensen over de ongerepte wildernis. Nu werk ik bij Natuurmonumenten, waar ik me inzet voor mens en natuur.

De afgelopen tien jaar ben ik steeds primitiever gaan kamperen. Ik merkte dat het thuis laten van kampeerspullen niet resulteerde in discomfort maar in vrijheid. De vrijheid ontstaat door de kennis over het woud maar ook omdat ik me veilig voel in het bos. De afgelopen jaren heb ik me verder verdiept in survival door het volgen van cursussen o.a. door het maken van primitieve gereedschappen en me te verdiepen in eetbare planten. Hierdoor werd survival in ‘enkel’ de vakantie verheven tot een levensmotto.

Survival geeft mij een goed gevoel. Ik kom erdoor tot rust, kan het leven beter relativeren en het biedt mij de mogelijkheid om de natuur beter te leren kennen. Ik wil de kennis niet voor mezelf houden, maar mijn passie overbrengen, anderen enthousiasmeren en uitnodigen de natuur opnieuw te ontdekken.