Ellen Minkes-Vreugdenhil “Moeke ondersteunt overbelaste gezinnen met gezonde maaltijd”

Met hun hobby kokkerellen willen Iris Deckers en Ellen Minkes-Vreugdenhil (rechts) vele gezinnen helpen. Ze koken pasta’s, oosters, vegetarisch, Hollandse pot en andere lekkernijen.
Ellen Minkes-Vreugdenhil
Genealogiecode: M X b.1
Door: Redactie
Bron: Familiestichting
Foto: Mariska Oegema

Gezinnen waar de dagelijkse situatie ernstig is ontwricht, steekt Stichting Moeke de helpende hand toe. Door gezonde diepgevroren maaltijden af te leveren, heeft een overbelast gezin even geen zorgen over wie boodschappen doet en wie kookt. Zo wil Moeke gezinnen steunen in een moeilijke tijd. Voor wie met een chronische of levensbedreigende ziekte, ongeluk of sterfgeval te maken krijgt, kan het koken van een warme maaltijd een opgave worden. Je brengt veel tijd door in het ziekenhuis en rent van hot naar her, waardoor er nauwelijks tijd overblijft om boodschappen te doen, laat staan te bedenken wat je wilt eten. “Toen het zoontje van mijn vriendin ernstig ziek werd, stond ik als vriendin met mijn handen in het haar. Je kunt niets doen, behalve de vriezer structureel volgooien met warme maaltijden; dat heb ik toen gedaan”, aldus Ellen Vreugdenhil. “Mijn vriendin heeft het als een cadeautje ervaren dat ze even niet over het eten hoefde na te denken.” Zo is het idee ontstaan om Stichting Moeke op te richten.

Mei vorig jaar zijn de eerste maaltijden bezorgd. “We hopen dat het drukker wordt. Je merkt dat er echt behoefte aan is, maar dat mensen toch nog een drempel ervaren om aan te kloppen”, vervolgt de initiatiefneemster. “Daarom vragen we ook een kleine bijdrage, zodat mensen niet het gevoel hebben dat ze hun hand ophouden.” De stichting heeft de doelgroep ook verbreed en kookt niet alleen voor gezinnen met een ziek kind, waardoor meer mensen gebruik kunnen maken van de maaltijdservice. “Zo hebben

we bijvoorbeeld ook een week gekookt voor een moeder met kleine kinderen die aan een knie was geopereerd.” Stichting Moeke levert diepgevroren maaltijden aan. “We bereiden alle maaltijden met verse producten; dat is onze kracht”, stelt Vreugdenhil. “Als ik het eten breng, zie je de zorgen van mensen afglijden van ‘ik hoef even niet’.” “Het is vaak niet alleen dat mensen geen puf meer hebben om te winkelen”, weet vrijwilliger Iris Deckers. “Ze zien er ook tegenop om naar de winkel te gaan waar je een bekende kunt tegenkomen die vraagt hoe het gaat. Je hebt niet altijd zin om je verhaal te doen.” De maaltijden worden enthousiast ontvangen. “Kinderen springen om je heen en kijken nieuwsgierig naar wat je bij je hebt”, lacht Vreugdenhil. “Een keer ging de spinazietaart gelijk de magnetron in. Dat is zo mooi om mee te maken.” Meer informatie op Facebook: www.facebook.com/stichtingmoeke.
www.stichtingmoeke.nl