Jan en Rie Vreugdenhil uit Emmen 60 jaar getrouwd

Jan en Rie Vreugdenhil uit Emmen zijn zestig jaar getrouwd. Foto: Paul Abraham
Jan en Rie Vreugdenhil uit Emmen zijn zestig jaar getrouwd.
Jan Vreugdenhil
Genealogiecode: O XI d
Door: Redactie
Bron: Familiestichting
Foto: Paul Abraham

Jan en Rie Vreugdenhil uit Emmen zijn vandaag zestig jaar getrouwd.

De vonk tussen Jan Vreugdenhil – hij is geboren op 30 juni 1926 in Vijfhuizen – en Rie van den Berg – zij aanschouwt het levenslicht op 30 september 1928 in Diemen onder de rook van Amsterdam – slaat een beetje over op de plezierboot Trio. Jan kwam wel eens bij Rie over de vloer, maar ‘het kwam er eigenlijk nooit van’. Het wordt pas serieus tijdens een bruiloft van een oom.
Jan en Rie hebben zes jaar verkering. Twee jaar lang zien de geliefden elkaar niet. Jan wordt als militair uitgezonden naar Nederlands-Indië. “We hebben elkaar elke dag geschreven. Omdat het niet zeker was, wanneer de brieven zouden worden bezorgd, hebben we elke brief genummerd die is verstuurd.”

De klerk tweede klasse van de afdeling onderwijs en de kleuterleidster geven elkaar op 24 maart 1954 het jawoord in het gemeentehuis van Hoofddorp. Van 1954 tot 1957 wonen ze in een zogeheten duplexwoning. Vervolgens verhuist het echtpaar naar Amsterdam, ze krijgen een woning vlakbij het Olympisch Stadion. Jan gaat als jurist aan de slag bij de afdeling personeelszaken van de gemeente Amsterdam. De echtelieden zijn vervolgens nog een paar keer verhuisd. Jan wordt directeur van de Bestuursschool Drenthe in Assen – ‘we zijn daar onder meer gestart met het geven van cursussen voor (nieuwe) raadsleden – en later directeur van de Bestuursschool Gelderland in Velp. Sinds 1994 wonen ze in de wijk Rietlanden in Emmen, in de buurt van hun dochter.

Het diamanten paar heeft drie kinderen, acht kleinkinderen en vijf achterkleinkinderen. De hobby’s van Jan zijn geschiedenis en aardrijkskunde – ‘ik was de eerste winnaar van de Drentse geschiedenis quiz van Dagblad van het Noorden’ en samen met Rie lezen of luisteren naar klassieke muziek en jazz. Ook hebben ze samen honden gefokt. Rie – ze vindt het fijn om te schilderen en te boetseren – heeft zich altijd als vrijwilliger ingezet op sociaal terrein. Jan was mede-oprichter van de buurtvereniging De Valkeniers.
Burgemeester Cees Bijl van Emmen komt woensdag 26 maart op bezoek om het echtpaar te feliciteren met de mijlpaal.