Jonge bakkers Maasdijkse Vreugdenhil naar Europees Kampioenschap

Chris Vreugdenhil
Genealogiecode: J XII a.1
Door: Redactie
Bron: Bakkerij Vreugdenhil
Foto:  Bakkerij Vreugdenhil

De 18-jarige Kris Huysman en de 21-jarige Tim Boers van Bakkerij Vreugdenhil in Maasdijk gaan Nederland vertegenwoordigen op het EK Boulangerie in Brussel. De twee zijn uit een grote groep leerlingbakkers gekozen als besten van Nederland. Dat ze bij dezelfde bakkerij werken is puur toeval.
Tussen 11 en 14 oktober nemen de jongens het op tegen elf andere Europese landen. Alle kandidaten maken verschillende soorten brood en als grote finale een showbaksel. Dat showstuk moet aansluiten bij het thema ‘Oorlog en Vrede’, verwijzend naar de herdenking van de Eerste Wereldoorlog honderd jaar geleden.

Vreugdenhil heeft al vaker prijzen binnengehaald. Zo kreeg de bakkerij in 2012 als enige van Nederland drie sterren.

Het jeugdteam bestaat uit Kris Huysman (18) en Tim Boers (21), die beiden werkzaam zijn bij de bakkerij in Maasdijk. De twee talentvolle bakkers zijn bijna klaar met de voorbereidingen op het Europees kampioenschap broodbakken. Hen resten nog enkele trainingen voor zij van 11 tot en met 14 oktober deelnemen aan het EK Boulangerie tijdens de Voedingssalon in Brussels Expo.

Twaalf deelnemers
Naast Nederland nemen nog elf andere Europese landen deel aan het EK broodbakken: gastland België, Denemarken, Duitsland, Finland, Frankrijk, Luxemburg, Oostenrijk, Portugal, Spanje, Zweden (Europees kampioen 2013) en Zwitserland. Alle kandidaten maken diverse soorten brood, klein brood, brioche, getoerd gerezen en een showstuk. Het showstuk moet aansluiten bij het thema ‘Oorlog en Vrede’ dat verwijst naar de herdenking van de Eerste Wereldoorlog, die dit jaar een eeuw geleden uitbrak.

BoulangerieTeam
Om Kris Huysman en Tim Boers zo goed mogelijk aan de start van de Europese wedstrijd te laten verschijnen, werkt de Stichting Jeugdvakwedstrijden nauw samen met het Nederlands BoulangerieTeam. Coach Hans Som en Meester Boulanger Wietse Schiere hebben de afgelopen maanden intensief getraind met beide kandidaten.