Kalanchoë-teler Aad Vreugdenhil uit Schipluiden

Aad Vreugdenhil
Genealogiecode: K XII w
Door: Redactie
Bron: Familiestichting
Foto: Aad Vreugdenhil

Nauwkeurig spuiten met speciale versie Alumaster
De Alumaster spuitrobot kent al tientallen tevreden gebruikers binnen de teelt van bloemen, groenten en potplanten. Kalanchoë-kwekerij Vreugdenberg uit Schipluiden sloot zich vorig najaar bij dit rijtje aan. En wel met een hele speciale versie: door een uitgekiende constructie belandt het middel precies tussen de groeibuizen door op de planten. Teler Aad Vreugdenhil is in zijn nopjes met deze investering: “Het is een uniek apparaat. Arbeidsvriendelijk en geruisloos, ons bevalt ‘ie prima.”

Aad Vreugdenhil
Genealogiecode: K XII w
Door: Redactie
Bron: Familiestichting
Foto: Aad Vreugdenhil

Groeibuizen geen probleem
Kwekerij Vreugdenberg teelt drie hectare kalanchoë op rolcontainers van zes meter. Het bedrijf is zo veel mogelijk geautomatiseerd en daarin past de Alumaster uitstekend. Al jaren geleden lonkte Vreugdenhil naar de Alumaster. “De eerste proeven zijn nog bij ons op het bedrijf gedaan en ik vond het altijd al een mooi apparaat. Maar onze kwekerij was er nog niet klaar voor. Toen dat vorig jaar wel het geval was, kwam er dus al snel een Alumaster.” De groeibuizen, die 72 centimeter boven de container hangen, leken aanvankelijk een probleem te vormen. Aad Vreugdenhil: “We moesten er natuurlijk zeker van kunnen zijn dat het middel gelijkmatig op de planten komt en dat de groeibuisjes geen obstakel vormen. Anders raak je een belangrijk voordeel van de Alumaster, de nauwkeurige dosering, al weer kwijt. Dat is gelukt. De spuitdoppen staan nu als het ware op steeltjes, waardoor ze precies tussen de groeibuisjes door spuiten. Dat werkt goed, is onze ervaring na ruim een half jaar gebruik.”

Aad Vreugdenhil
Genealogiecode: K XII w
Door: Redactie
Bron: Familiestichting
Foto: Aad Vreugdenhil

Gelijkmatige dosering
De gelijkmatige dosering is een belangrijk pluspunt van de Alumaster, vindt Vreugdenhil. Je moet zeker weten dat er niet te weinig, maar zeker ook niet te veel vloeistof op de planten belandt. “Je kunt de afgifte met de Alumaster tot op de millimeter nauwkeurig doseren, onder meer door het aanpassen van de rijsnelheid. Met een spuitboom met slangenhaspel is die nauwkeurigheid veel lager.
Om over een spuitpistool helemaal maar niet te spreken; daar wervelt het middel zo van de ene naar de andere kap.” Vreugdenhil koos voor een Alumaster versie met drie verschillende soorten spuitdoppen. “Handig, want voor het remmen gebruiken we bij voorkeur de groene doppen en voor het verspuiten van gewasbeschermingsmiddelen de gele. Willen we een keer extra veel spuiten, dan kunnen we de blauwe doppen gebruiken. Dat is allemaal gemakkelijk in één handomdraai te regelen. Ook is het mogelijk om via de afstandbediening het spuiten tijdelijk te stoppen, bijvoorbeeld als er een soort tussen staat dat niet gespoten hoeft te worden.” De Alumaster van Vreugdenhil heeft twee spuitbomen. Automatisch wordt de spuitboom in werking gesteld die pal tegen de gevel begint. “Deze constructie was wel wat duurder, maar het is veel gemakkelijker en het bespaart je nog meer tijd.”