Kim Vreugdenhil “Beginnersgeluk”

Kim Vreugdenhil

De 22-jarige pabo-studente Kim Vreugdenhil uit ‘s-Gravenzande is de winnares van de tweede prijs in de kerstquiz. Zij krijgt vandaag het woord in de Westlandsche Courant als onderdeel van haar prijs. ‘Het Westland mist een school voor zeer moeilijk lerende kinderen.’ Beginnersgeluk. Nooit doet Kim Vreugdenhil uit ‘s-Gravenzande mee aan puzzels en quizzen, maar afgelopen Kerstmis werd ze door kennissen en haar ouders uitgedaagd om met de kerstquiz mee te doen.

zeer moeilijk lerende kinderen
Ze nam de uitdaging aan, stuurde haar oplossing in en won de tweede prijs. “Het begon dus als een grapje. ‘Jij snapt dat toch nooit’, zeiden ze tegen me. Ik heb toen toch alles ingevuld, sterker nog: ik heb alle puzzels in de krant dit jaar gedaan.”
Hoewel de ‘s-Gravenzandse de krant dagelijks bijna spelt, vielen de vragen soms toch tegen. “Ik heb best veel aan anderen overgelaten. Op het laatst had ik van de laatste twee woorden elk twee letters niet. Die heb ik gegokt. Het kon gewoon niet anders dan de goede oplossing zijn. Ik denk wel dat ik de puzzel dit jaar gewoon weer aan mij moeder overlaat. Ik heb er wegens mijn studie te weinig tijd voor.”
Haar studie aan de pabo brengt haar op het onderwerp dat ze vandaag graag in de Courant behandeld wil zien: de behoefte aan een school voor voortgezet speciaal onderwijs voor zeer moeilijk lerende kinderen (zmlk) in het Westland. “Zelf heb ik anderhalf jaar geleden gewerkt op een school voor zeer moeilijk opvoedbare kinderen (zmlk) in Delft. Ik denk dat wel veertig procent van de leerlingen uit het Westland komt, bijvoorbeeld van het Westerhonk”, zegt de ‘s-Gravenzandse.

een lans voor de komst van een Westlandse school
Ze vindt het vreselijk dat die kinderen maar weinig kans hebben om met vriendjes en vriendinnetjes te spelen. “De school gaat om 15.15 uit, soms zijn ze pas om 16.30 uur thuis. Daar wacht het eten weer op ze: er is geen tijd meer over om te spelen met klasgenootjes. Terwijl dat wel heel belangrijk voor ze is.”
Daarnaast wijst ze er op dat juist voor zmlk-kinderen de dagelijkse busreizen van en naar school een beproeving zijn. “Zmlk-kinderen zijn kinderen die het syndroom van Down hebben, autistisch zijn of ADHD hebben. Een ADHD-kind is hyperactief, impulsief of heeft aandachtsproblemen. Stel dat je als ADHD-kind een uur lang rustig moet blijven zitten in een busje. Dat kan toch niet. Van Delft naar Hoek van Holland of Monster is een flink stuk rijden”, zegt Vreugdenhil. “Die kinderen moeten juist na schooltijd met klasgenootjes kunnen spelen.”
Ze breekt een lans voor de komst van een school voor voortgezet speciaal onderwijs, zodat de Westlandse kinderen dichterbij naar een zmlk-school kunnen. “Ik weet dat de Delftse Herman Broerenschool, waar ik een jaar heb gewerkt, plannen had om in Honselersdijk een Westlandse locatie te openen. Hoe die plannen er nu voorstaan, weet ik niet. Het Westland heeft een school voor voortgezet speciaal onderwijs voor Zmkl-leerlingen hard nodig.