Lars Vreugdenhil organiseert Dirt Maniacs

Lars Vreugdenhil in zijn ’modderloopgraaf’ bij de Gaasperplas in Amsterdam.
Genealogiecode: E X g.4
Door: Redactie
Bron: Familiestichting
Foto: Ella Tilgenkamp.

Bij ‘Dirt Maniacs’ (24/8) gaat plezier hand in hand met een fysieke uitdaging die de bekende polderprutraces doen verbleken. Bijna tweeduizend sportievelingen doen vanaf 11.00 uur mee aan de loop met tientallen hindernissen, gedrenkt in modder. Inschrijven kan nog tot en met 21/8 via www.dirtmaniacs.com.

Op internet is niets tijdelijk. Google op ’Lars Vreugdenhil’ en je leest nog steeds dat hij in 2011 uitgroeide tot ’tijdelijk BN’er’: meer dan een miljoen mensen zagen hem als hoofdrolspeler in de finale van het tv-programma ’The bachelor’. Sindsdien heeft de in Baambrugge geboren veertiger echter niet bepaald stilgezeten. Zondag pakt Vreugdenhil bij de Gaasperplas uit met zijn nieuwe initiatief: ‘Dirt Maniacs’.

Waar in 1982 de Amsterdamse Floriade plaatsvond, is nu het Gaasperpark. Tijdens een rondje rennen besefte Vreugdenhil ’hoe prachtig’ het is en dat dit dé locatie voor zijn plan zou moeten zijn. Eind vorig jaar begon hij aan de voorbereidingen die hem ook voerden langs onvermijdelijke instanties zoals brandweer, politie, Groengebied Amstelland (parkbeheer) en Stadsdeel Zuid-Oost (vergunningen).

Loopgraaf
Het toeval hielp een handje. Waternet laat binnenkort een zes meter brede en een kilometer lange ’Gaaspersingel’ aanbrengen voor afvalwater. Dat traject mag Vreugdenhil gebruiken voor zijn parkoers. ,,Of ik het nu al afgraaf, of dat zij het straks doen: dat maakt niet veel uit, het is voor Waternet in ieder geval geen probleem.’’

De 430 meter lange ’loopgraaf met heuvels’ (zie kader) onderscheidt Dirt Maniacs van andere populaire uitputtingsslagen als Mud Masters, Strong Viking en Strongmanrun. Dit wordt onderstreept door de aanwezigheid van het Team Dutch Mud Men, ruim 120 specialisten in ’obstacle running’ die zondag om 11 uur het spits afbijten door maar liefst 24 kilometer uptempo door de blubber te buffelen.

Tijgerbaan
Voor liefhebbers vanaf 14 jaar zijn er de afstanden 6, 12 en 18 kilometer. Het aantal hindernissen varieert van twintig tot veertig. In het begin is er de tijgerbaan. ,,Tachtig meter kontje hoog onder prikkeldraad door. Daarvóór klim je over twee zeecontainers en ren je over een zandpad met hordes van bomen op schragen. Verder moet je bijvoorbeeld over piramides van hooibalen – twaalf meter breed en vijf meter hoog. Je moet natuurlijk wel een goede basisconditie hebben en bereid zijn om elkaar te helpen. Dit gaat voor mij over het oergevoel, gezellig met z’n allen ’come on, rock on’! Ik heb de marathon gedaan, en de triathlon, maar dit is by far dé uitdaging.’’ Denkt hij even niet aan de halve Iron Man (1,9 km zwemmen, 90 km fietsen, 21 km rennen) in mei op Mallorca. ,,Drie kilometer voor het einde was het op. De nieren begaven het. Bewusteloos, ziekenhuis in, echt een ’total shutdown’.’’

lars_vreugdenhil_006
Lars Vreugdenhil
Genealogiecode: E X g.4
Door: Redactie
Bron: Familiestichting
Foto: Ella Tilgenkamp.

Tot zijn verrassing zijn er zondag ook deelnemers met een beperking. ,,Ik kreeg een mailtje met de vraag ’waar kan ik veilig mijn kunstbeen stallen’.’’ Als finish is er een plons in de Gaasperplas. Daarna wachten ’de grootste BBQ van Europa’, wokwagen en verse smoothies bij de Aloha Hut.

Recordpoging
De eerste editie van ’Dirt Maniacs’ komt mogelijk in de boeken van Guinness World Records. De organisatie heeft een aanvraag ingediend voor het 430 meter lange onderdeel ’modderbaan met heuvels’. Dit moet ’s werelds langste zijn in een ’obstacle run’, ofwel een loop met hindernissen.

Kijk verder op : www.dirtmaniacs.com