Gerben Vreugdenhil in de politiek

Gerben Vreugdenhil
Genealogiecode: K XI o.2
Door: Redactie
Bron: Familiestichting
Foto: Gerben Vreugdenhil

Politieke Partij: Leefbaar Rotterdam
Beroep: directeur vermogensbeheerder
Burgerlijke Staat: Gehuwd, 2 kinderen
Woonwijk: Prinsenland

Wat is er nou leuk aan de politiek?
“Politiek bepaalt het speelveld van ons maatschappelijk en privé leven. Dat geldt eens te meer voor de lokale politiek, dat ervaar je als Rotterdammer in je dagelijkse leven. Een mooi voorbeeld hiervan was de jaren voortslepende drugsoverlast rondom het Centraal Station en de Pauluskerk. Door Leefbaar aangepakt met als gevolg een veiliger en schoner Centraal Station en omgeving! Gemeentepolitiek moet pragmatisch zijn om zo goed mogelijk aan de toekomst van stad en bewoners bij te dragen.”

Waarom Leefbaar Rotterdam?
“Ik kom uit een Rotterdamse familie. Voor mij is dit de enige partij die volledig geworteld is in Rotterdam. Het is een partij met een Rotterdamse invalshoek die midden in de maatschappij staat; superpragmatisch, geen bellenblazen. Leefbaar wil net als ik een beter en kleiner gemeentelijk apparaat met lagere lasten. Niet lullen maar poetsen, met een eerlijke open blik. De partij van het gezond verstand. Niet beladen met rare ideologieën die niet werkbaar zijn.”

Wat vind je het mooiste aan Rotterdam?
“Ik vind de mensen het mooiste. Hun nuchtere mentaliteit. Doe maar normaal dan doe je al gek genoeg en ondertussen bouwen we een wereldstad op. Ik ga met mijn zoon achterop de fiets regelmatig naar De Kuip. Als je daar bent voel je die geweldige Rotterdamse sfeer ”

Welke persoonlijke kwaliteit zet jij straks in om succesvol te zijn?
“Ik ben opgeleid als bedrijfseconoom en registeraccountant. Altijd bezig met mensen en bedrijven om prettig en kostenefficiënter te werken. Die inzichten wil ik benutten bij het beoordelen van de zorg- en jeugdtaken die straks vanuit het rijk komen en die uitgevoerd moeten worden met veel minder geld. Om daarin als gemeente succesvol te zijn, moeten we investeren in de uitvoerders in de wijk en geen waterhoofd maken met dure en onnodige managers en bestuurders. Daarnaast zal ik goed in de gaten houden of het gemeentelijk apparaat wel voldoende inkrimpt! Dan kan het huishoudboekje van de gemeente eindelijk eens op orde komen en kunnen de lokale lasten dalen.”

Waar wind je je het meest over op?
“Het stuit mij tegen de borst hoe zorg en respect voor ouderen steeds verder afkalft. Terwijl zij het toch zijn geweest die tientallen jaren lang zonder te mopperen en zonder veel te vragen keihard hebben gewerkt. Deze groep korten is voor politici lekker gemakkelijk omdat ze toch niet protesteren. Dat is onfatsoenlijk en onacceptabel! Het gratis OV voor deze groep is iets geweldigs en moet dan ook zeker blijven. Een ander punt is de gebrekkige huisvesting van te veel scholen. Kinderen en leraren in benauwde en bedompte lokalen in tochtige en slecht onderhouden schoolgebouwen. Als het kantoren waren, dan zouden ze op last van de Arbodienst gesloten worden. Maar als schoolgebouw kan het geen kwaad. Onbegrijpelijk!”