Marco Vreugdenhil “Doelgericht presteren op de Weissensee”

marco_vreugdenhil_003
Groente & Fruitwinkel van Marco Vreugdenhil in de Karel Doormanstraat

Guur weer op de Karel Doormanstraat
Op een zaterdag in november liepen wij, Dirk Vreugdenhil (N 10 j.5) en Hans Verbeeke, te winkelen in Rotterdam. Het was guur weer en het regende. Ons oog viel op de winkel ‘Vreugdenhil Groente Fruit Comestibles’, waar wij gingen schuilen. We raakten aan de praat met de eigenaar Marco Vreugdenhil (NXI t.1). Hij vertelde in februari deel te nemen aan de alternatieve Elfstedentocht op de Weissensee in Oostenrijk. Hij zou rijden voor een goed doel, te weten de Nederlandse CF Stichting, en gaf ons een flyer mee voor sponsoring. We namen afscheid en spraken af hem na de tocht te interviewen voor de Vreugdeschakel. Een poos daarna ontving ik van Marco een brief waarin hij toelichtte waarom hij meedeed aan de schaatstocht. Het was zijn laatste verjaardagscadeau van zijn vrouw, die in september was overleden aan CF (Cystic Fibrosis, ook wel taaislijmziekte genoemd).

Het ijs op tegen Cystic Fibrosis
Marco is in 1993 getrouwd met Patricia. Haar ziekte CF stond toen nog niet op de voorgrond, waardoor ze samen volop konden genieten van iedere nieuwe dag. In de loop van de jaren moesten zij steeds meer de grenzen opzoeken van wat nog mogelijk was. CF is een ongeneeslijke ziekte met een grillig verloop. De slijmophopingen in de longen maken dat een CF-patiënt onder andere te kampen krijgt met benauwdheid, infecties en een achteruitgang in longcapaciteit. Patricia was een sterke vrouw, waardoor Marco en zij zich samen hebben kunnen voorbereiden op haar overlijden. Hierdoor kon Marco het boek vol fijne herinneringen sluiten na haar overlijden op 10 september 2012 en met een goed gevoel een nieuw boek openen.

marco_vreugdenhil_002
De schaatstocht in 2013 op de Weissensee

Weissensee
Dat nieuwe boek begon met de voorbereidingen van de alternatieve Elfstedentocht. Met een sterke motivatie en het as dicht bij zijn hart, heeft hij de 200 km op de Weissensee in elf uur voltooid. Zijn sponsors droegen € 8.000 bij voor het goede doel. In totaal werd door circa 150 deelnemers ruim € 386.000 opgehaald voor de CF Stichting. Marco voelde zich tijdens de zware tocht moreel gesteund door zijn vrouw. Na 150 km ontmoette hij de ‘man met de rubberen hamer’, maar door goed energie bij te tanken met voeding en koffie, kon hij de laatste 50 km voltooien. Volledig uitgeput en voldaan, bereikte hij de finish. Een hele prestatie. Volgend jaar is hij van plan weer mee te doen met deze schaatstocht.

Marco Vreugdenhil
Marco is een actief mens. Hij zit nooit stil en sport veel. Hij loopt over van energie en dat komt hem goed van pas als zelfstandig ondernemer.  Van maandag tot en met zaterdag staat hij om 4.00 uur op en gaat naar de groothandel. De handelswaar kiest hij met grote zorg uit door alles zelf te proeven. Hij stelt hoge eisen aan de smaak en kwaliteit. Dat Marco een creatief mens is, komt tot uitdrukking in de verzorgde uitstraling van zijn winkel en de uitstalling voor zijn winkel. Iedere dag stelt hij een seizoentafereel samen met de producten die een mooi uiterlijk hebben. En de smaak… die is ouderwets lekker. Wij beamen dat na het proeven van sinaasappels en ananas!

De historie van de winkel
De winkel is sinds de vorige eeuw in de familie Vreugdenhil. Begonnen in de Nieuwstraat in Rotterdam en nu gevestigd op de Karel Doormanstraat. Via oom Cornelis, neef André, oom Rinus met oom Piet en neef Joop wisselde de winkel van eigenaar.  In deze lange lijn is de winkel voor het eerst overgegaan van vader (Joop) op zoon (Marco). Van jongs af aan zit Marco in het vak en heeft daardoor gedegen vakkennis. Daarnaast kent Marco al zijn klanten. Hij weet wat ze lekker vinden en houdt dit altijd in zijn achterhoofd bij het inkopen van producten. Marco helpt zelf ook graag klanten, omdat hij het leuk vindt advies te geven en zo goed op de hoogte blijft van de wensen van zijn klanten. Hierop past hij zijn assortiment aan.

marco_vreugdenhil_001
De winkel in de Nieuwstraat

Vreugdenhil Groente Fruit Comestibles is goed voor een kleine eeuw handel in aardappelen, fruit, groente en primeurs. Waren in de vroegere jaren bananen een bijzonderheid, waar veel klanten een ommetje voor maakten, zijn er nu exotische vruchten zoals mineola’s en bijzondere groenten zoals raapstelen en winterpostelein te vinden in de winkel van Vreugdenhil. Verder verkoopt hij seizoensgebonden maaltijden en salades, die iedere dag vers worden bereid. Heeft Marco een product niet op voorraad, dan doet hij zijn uiterste best voor zijn klanten om het binnen twee dagen in te kopen.  Voor bedrijven verzorgt hij lunches. En vaste klanten kunnen hun bestelling doorgeven en krijgen deze thuisbezorgd.

Kortom, klantgerichtheid staat hoog in het vaandel bij Vreugdenhil.

Dirk Vreugdenhil,
Redactie