Mariska Vreugdenhil begeleidt en traint in Malawi

mariska_vreugdenhil_001
Marcel en Mariska Westdijk-Vreugdenhil in Malawi.

Vlaardingers Marcel en Mariska Westdijk-Vreugdenhil wonen en werken vanaf juni 2008 als vrijwilligers in Malawi, een ontwikkelingsland in zuidelijk Afrika. Ze zijn in oktober 2010 verhuisd naar Salima, een plaats in Centraal-Malawi. Mariska traint daar schooldirecteuren, leerkrachten en oudercommissies, terwijl Marcel zich richt op duurzame energie, het begeleiden van kleine bedrijfjes en irrigatie. Scholen in Malawi hebben een groot tekort aan lokalen, schoolbanken en leerkrachten. De kwaliteit van onderwijs is slecht. Tweederde van de kinderen verlaat de basisschool voortijdig. In het gebied waarin Mariska werkt, is de helft van de scholen geen volledige basisschool, waardoor kinderen vanaf groep 4 of 5 naar een andere (vaak verre) school moeten of stoppen met hun onderwijs. Malawi is het slechtst scorende land.

Mariska begeleidt en traint schooldirecteuren, leerkrachten en ouders van basisscholen om de kwaliteit te verbeteren. Hierbij gaat het om management van de school, ontwikkeling van lesmaterialen, manieren van lesgeven, infrastructuur van scholen en kinderen met speciale onderwijsbehoeftes. Ze werkt nauw samen met de ouders van scholen. Omdat de overheid niet voldoende geld heeft, wordt verwacht dat ouders lokalen en toiletten bouwen. Ouders en traditionele leiders (dorpshoofden) zijn vaak welwillend, maar beginnen maar zelden aan dergelijke projecten.

In Malawi heeft slecht twaalf procent van de bevolking elektriciteit ter beschikking. De meerderheid van de mensen op het platteland gebruikt brandhout of houtskool om op te koken. Marcel traint groepen, die zich bezighouden met het maken van briketten –als milieuvriendelijk alternatief voor gekapt en/of gesprokkeld hout–, het persen/produceren van pindaolie en irrigatie. De briketten worden gemaakt van materialen die mensen anders weggooien: rijstvliezen, zaagsel en oud papier en karton. Samen met een lokale ambachtsman (tinsmid) heeft Marcel een efficiënt kooktoestel ontwikkeld speciaal voor dit briket en de kookgewoonten in Malawi. Scholen, winkels en banken verzamelen oud papier voor het maken van de briketten. PUSEPA, een groep Malawische gepensioneerde ambtenaren, heeft een opslag, winkeltje en oliepersruimte op de markt van Salima. In het winkeltje verkopen zij de briketten en pindaolie, die zij zelf geperst hebben uit pinda’s, verbouwd door lokale boeren. In de nabije toekomst starten diverse dorpen met irrigatieprojecten. Ook zullen lampen, onder meer op basis van Zonne-energie, beschikbaar komen.