Peter Vreugdenhil “verwezenling van een droom”

peter_vreugdenhil_002
Peter Vreugdenhil heeft samen met  Remko Bakelaar uit De Lier de berg beklommen. Peter Vreugdenhil
Genealogiecode: D XI e.2
Door: Redactie
Bron: Familiestichting
Foto: Peter Vreugdenhil

VERWEZENLIJKING VAN EEN DROOM!
Middelburger Peter Vreugdenhil heeft samen met  Remko Bakelaar uit De Lier  januari 2012 een jarenlange droom verwezenlijkt: de beklimming van een écht hoge berg.

Zij beklommen nl. de Aconcagua, deze berg ligt in de Andes en is de hoogste berg (bijna 7.000 m.) van het zuidelijk en westelijk halfrond ofwel de hoogste berg ter wereld buiten de Himalaya. Peter is psychiatrisch verpleegkundige en woont samen met echtgenote Regien en hun twee kinderen Sam en Daan (4 en 1 jaar) in Middelburg.

Op 2 januari vertrokken ze vanaf Schiphol via Madrid naar Santiago de Chile waarna ze op 3 januari aankwamen op de luchthaven van  Santiago. De volgende dag ging de reis verder:  een acht uur durende rit met de bus door het Andesgebergte naar Mendoza. Na allerlei formaliteiten begint dan op 7 januari het ‘echte werk’.

DE BEKLIMMING VAN DE ACONCAGUA
De beklimming van de Aconcagua langs de ‘normale route’ is technisch eenvoudig. De berg heeft een aantal gletsjers, waarvan de belangrijkste de noordoostelijke of Poolse gletsjer en de oostelijke of Engelse gletsjer zijn.

Peter en Remko hebben de berg beklommen via de technisch interessantere en veel rustigere False Polish Glacier: een bijzonder zware route. De ijle lucht, kans op barre weersomstandigheden (staalharde wind, ijskoude temperaturen en sneeuw) en het feit dat de klimmers zelf de hoger gelegen kampen moeten inrichten, maken de beklimming tot een extreme uitdaging.

Vento Blanco
De ijzige en aanhoudende wind op de berg zijn berucht en wordt de Vento Blanco (witte wind) genoemd. Deze kan in elk seizoen toeslaan. Er ontstaat dan een zeer zware storm met sneeuw en onmogelijk lage temperaturen. Gelukkig kun je de witte wind zien aankomen: als er een lensvormige wolk op de top van Aconcagua verschijnt is het tijd om meteen af te dalen en op beter weer te wachten. Dit is ook een uitdaging en  kan soms dagen duren.

Hoogte
Op de top van de Aconcagua (6.962 m) is er een lager zuurstofgehalte in de lucht (35-40% van zeeniveau). Dit geeft een groot risico op hoogteziekte waardoor een goede acclimatisatie noodzakelijk is. Hoogteziekte kan variëren van hoofdpijn en loom zijn tot long- of hersenoedeem wat zeer ernstig is (bij slecht handelen dodelijk). Om dit zoveel mogelijk te voorkomen wordt de berg dan ook in expeditiestijl beklommen. Er worden diverse hogere kampen aangelegd waarna de nacht weer lager wordt doorgebracht. Na een paar dagen met tochten op hoogte kan er weer een hoger kamp worden opgezet en kan de nacht weer hoger worden doorgebracht. Zo wordt langzaam de hoogte overwonnen en geacclimatiseerd.

Peter en Remko hebben aan deze krachttoer iets extra’s gekoppeld. Zij schrijven: “Na ons besluit om het ook echt te gaan doen, is het idee ontstaan om met onze droom zoveel mogelijk geld op te halen om zieke kinderen te helpen die ook nog vol dromen zitten. Daarom schenken wij al het geld dat binnenkomt aan Make-A-Wish Nederland (Stichting Doe Een Wens)” .

Totaal hebben zij ruim 24.000 euro opgehaald.

Het bestuur heeft bewondering voor deze de prestatie en feliciteert Peter en Remko met het behaalde resultaat.