Op het eerste gezicht leek er niets mis met het biljet zag er hooguit wat gekreukt en versleten uit. Maar de Deventenaar zat wel opgescheept met een vervalsing, bleek even later. Sjoerd Vreugdenhil verkoopt sinds een paar jaar mineralen en edelstenen op braderieën en rommelmarkten. ‘Als hobby in het weekend, naast m‘n werk.‘ Afgelopen vrijdag stond hij met zijn kraam op de braderie tijdens de Eibertjesmarkt in Nunspeet. Die avond ontdekte hij het valse papiergeld.
DONKERE STREPEN
‘Ik kreeg het biljet retour toen ik de opbrengst inleverde bij de bank.‘ Hij bekeek het briefje nog eens goed, en constateerde dat het watermerk miste, net als de donkere strepen. De zilverkleurige strook, het hologram bij een echt exemplaar, bleek erop geplakt. Vreugdenhil bezit een ‘blacklight‘, een ultraviolette lamp waarmee hij biljetten kan controleren.
BLACKLIGHT
Bij vergelijking met een ander, echt briefje van twintig viel het verschil nog duidelijker op. ‘Het valse biljet werd helemaal wit, en de fluorescerende vezeltjes ontbraken.‘ De blacklight heeft hij altijd bij zich. ‘Alleen had ik ‘m net die dag niet aanstaan.‘ Normaal gesproken controleert hij alle papiergeld, dat staat ook vermeld boven zijn kassa, vertelt hij.
50 EURO
‘Bij briefjes van 50 euro en meer lette ik altijd al goed op. Maar nu blijkt dat er ook al vals klein papiergeld in omloop is. ‘De meeste kraamhouders hebben geen speciale lamp, weet hij. ‘Zo kunnen veel collega‘s en winkeliers de boot ingaan.‘
NEUS BLOEDT
Net doen alsof z‘n neus bloedt en het nepgeld gewoon weer uitgeven, een tip die sommigen hem aan de hand deden, is tegen zijn principe. Gistermiddag heeft Vreugdenhil aangifte gedaan bij het politiebureau aan de Boxbergerweg in Deventer. Het briefje werd ingenomen voor verder onderzoek. Zijn verliespost bedraagt nu dus twintig euro.
JAMMER
Jammer, aldus Vreugdenhil, maar het onder de aandacht brengen van de vervalsing weegt wat hem betreft zwaarder. ‘Misschien hebben meer mensen zonder het te weten een vals briefje ontvangen. Er zijn in ieder geval ook valse biljetten van de kleinere bedragen in omloop.‘