Trommelaar Victor Vreugdenhil

Victor Vreugdenhil begroet met fors tromgeroffel de aanwezigen bij de opening van het nieuwe dagverblijf. (Marianne Stevens)

Eindelijk droog brood in nieuw dagverblijf
Met de sleutel, zwevend aan ballonnen, die burgemeester G.J. de Graaf eerst uit de lucht moest schieten, is gistermiddag het nieuwe dagverblijf voor verstandelijk gehandicapten op kinderboerderij Laag Buurlo feestelijk geopend. “Uniek in Nederland”, noemde de burgemeester het project, dat 114.00 euro heeft gekost. Door de daling van temperatuur begint het weiland van de kinderboerderij nabij de Deventerstraat deze middag meer op een ijsbaan te lijken.

Midden in het gras is er speciaal voor de gelegenheid een grote feesttent neergezet. Om de tent veilig te bereiken moeten de gasten elkaar vasthouden. In de tent is het kwik ook al gezakt onder het vriespunt. Het huisorkest van Groot Schuylenburg, de Schuyltamboers geven de gasten een warm welkom waardoor het toch aangenaam wordt.
Buiten begint trommelaar Victor Vreugdenhil, 25 jaar, met een roffel om de spanning op te voeren als de burgemeester het geweer aan gaat leggen. Met grote ogen kijkt hij naar de schietende burgemeester. Geschrokken door de knal doet hij snel een grote stap naar achteren.

Na drie welgemikte schoten komt de sleutel uit de lucht vallen en de muzikant zet snel zijn trommel op de grond. Als een van de eersten wurmt hij zich tussen de andere gasten door om de nieuwe ruimte te bekijken. “Heel mooi”, knikt hij tevreden om zich heen kijkend. Hans Veenstra werkt als klusjesman op de kinderboerderij Laag Buurlo. Al drie jaar wordt hij iedere dag door het busje van Groot Schuylenburg opgehaald. Het mooiste van het nieuwe keetje, zoals hij het gebouwtje noemt, is de verwarming. “In de oude keet was het veel te koud en als het hard regende werd je brood helemaal nat.”

De opgezette fazant door Hans Veenstra Jacco genoemd is ook al verhuisd naar de nieuwe ruimte. Boven op een keukenkastje heeft hij een nieuwe plek voor zijn dier gevonden. Bij de ingang wijst de klusjesman naar het nieuw straatwerk. “Hebben wij allemaal zelf gemaakt”, vertelt hij trots. Zo hebben alle medewerkers ook hun steentje voor het nieuwe dagverblijf bijgedragen.