André Vreugdenhil “Mogelijk Belgische skate off”

André Vreugdenhil (l) en Bart Veldkamp moeten wellicht in een skate off uitmaken wie er namens België naar de WK mag.
André Vreugdenhil
Genealogiecode: K XII l c
Door: Redactie
Bron: Familiestichting
Foto: Hans Fresen

Hij zocht zijn heil in België omdat hij in Nederland niet ten onder wilde gaan aan de moordende selectie wedstrijden. Een skate off hier, een noodzakelijk ingelaste piek daar. Nooit eens lekker echt kunnen toeleven naar één enkel groot evenement. Toch bestaat de mogelijkheid dat Bart Veldkamp straks in Inzell na jaren weer zo’n vermaledijde extra wedstrijd moet aangaan. Met zijn Westlandse ploeggenoot André Vreugdenhil als tegenstander.

De schaatser uit Honselersdijk, die aan de hand van Veldkamp c.s. zo is opgebloeid, plaatste zich ruim een week geleden bij het EK in Erfurt met vlag en wimpel voor het wereldkampioenschap allround op 15, 16 en 17 maart in Heerenveen. De meester zelf haalde het net niet en keerde teleurgesteld terug naar een trainingskamp in Davos. In eerste instantie werd geroepen dat Vreugdenhil het enige Belgische WK-startbewijs mocht invullen. Hij had het immers zelf ook verdiend.

Later werd echter enig voorbehoud ingebouwd. Mocht Veldkamp straks in Salt Lake City alsnog schitteren tijdens de Olympische Spelen en Vreugdenhil vormverlies hebben, dan komt er een extra wedstrijd tussen de twee. Een Belgische skate off derhalve. Met als inzet het WK-ticket. wedstrijden in Heerenveen liet hij afgelopen weekeinde zien dat er nog heel wat rek zit in zijn prestaties. Gisterochtend tilde hij op de 1000 meter zijn persoonlijke toptijd van 1.14,84 naar 1.14,04. En dat op een baan die toen nog behoorlijk vuil was. Dat leidde tot maar liefst vier valpartijen, waaronder eentje van Ids Postma, die op dat moment verreweg de snelste tijd had.

Vreugdenhil ondervond ook veel hinder van de piste. “Het ijs was vies je kon er amper druk op zetten. Zonde, want ik had nog veel sneller gekund. Nu werd ook mijn voorbereiding verstoord. Na elke val werd de wedstrijd weer even stilgelegd. En ik maar wachten. Daardoor zakte de concentratie een beetje weg”. groep. De Westlander reed slechts één keer sneller.

“Ik bewijs nu toch wel meteen dat ik geen eendagsvlieg ben. Technisch reed ik hier zelfs beter dan tijdens het EK in Erfurt. Ik voel me ook heel goed, al heb ik een rare week achter de rug. Mijn prestaties bij het EK hebben nogal wat reacties tot gevolg gehad. Veel telefoontjes en kaartjes. Zoiets moet je toch verwerken, een plek geven. Ik denk dat me dat goed is gelukt. Over het WK-allround maak ik me geen zorgen. Ik ga er vanuit dat ik daar straks gewoon rijd”.