Wordt er bij Hermen Vreugdenhil in het gezin ook dit jaar weer met de kerst geknutseld?

Hermen Vreugdenhil
Genealogiecode: N XI j.4
Door: Petra Vissers
Bron: Trouw.nl
Foto: Werry Crone

Kerstlandschap
Iedereen in het gezin knutselt mee, vertelt Vreugdenhil.  Soms is het gezin samen aan het werk, dan sluit een de wissels aan voor de treinen en maakt de ander een besneeuwde berg, maar zijn zoons gaan ook regelmatig zelf lekker aan de slag. “Dan hoor ik ineens dat er een kerstmuziekje wordt opgezet, en begint iemand te knutselen.” Boven het kerstdorp komt  ook een kabelbaan. Het bouwen van het landschap is een traditie die het gezin al een paar jaar koestert.

Kerstdorp
Wellicht wordt het kerstdorp dit jaar wat groter dan normaal. Het komt onder de trap, voor de kast met boeken en spelletjes. “ nieuw is een klooster dat is geïnspireerd op een klooster dat het gezin kent van hun fietstochten in de bergen. “We zijn bergliefhebbers en wielrenners. Er is een hele mooie klim: de Lacets de Montvernier, en die eindigt bij een klooster. Je kan treindecoratie kopen kan via Marktplaats, maar het leukste is om zelf dingen te maken. Je wordt net een klein kind” Vreugdenhil geniet hoorbaar van het knutselen. “Het is echt lekkere ontspanning.” Het hele gezin kan bovendien ook nog eens spelen met de trein.

“Die wissels hebben allemaal knopjes waar je ze mee kunt bedienen, je kunt de treinen rangeren. Van jong tot oud spelen we daar af en toe even lekker een half uurtje mee.”

Kerstmis
Kerstmis viert hij in kleine kring. Zijn  zoons zijn dan thuis, dus dat is alvast erg leuk. “We hebben het goed en we hebben elkaar”, zegt Vreugdenhil stellig. “We hebben een ruim huis, dat scheelt natuurlijk, we gaan het echt gezellig maken. En we gaan lekker de Biesbosch in en van de natuur genieten.” Door de zoons wordt ook vast dit jaar de kerstlichtjes in het dorp weer opgehangen samen met de dieren in de kerststal. “lacht Vreugdenhil. “Je ziet: de hele familie doet mee.”