Tom uit Delfgauw wint met zijn team de Eco-marathon

Tom Vreugdenhil
Genealogiecode: O XI w.1.2
Door: de Postcode Loterij
Bron: de Telegraaf.nl
Foto: Iris Planting

In Vreugdeschakel 103 is vermeld dat Tom Vreugdenhil met zijn team werkte aan de meest efficiënte waterstof auto . Met deze auto wilde deze studenten meedoen aan de Eco-marathon. Hieronder het verslag van deze wedstrijd die ook nog gewonnen is door Tom met zijn team. Met de auto van Amsterdam naar Griekenland en terug op één kilogram waterstof? Delfgauwenaar Tom Vreugdenhil laat samen met zijn team zien dat het mogelijk is. Met een efficiëntie van 486 kilometer op 1m3 waterstof, wat neer komt op 5407 kilometer op één kilogram waterstof, heeft Eco-Runner Team Delft de Eco-marathon gewonnen en wisten ze de concurrentie ver achter zich te laten.

Na twee overgeslagen edities wegens COVID vond de Eco-marathon, een internationale competitie waarbij het allemaal draait om zo ver mogelijk te rijden met zo min mogelijk brandstof, dit jaar plaats in Nederland. Op het TT Circuit  Assen hadden de teams  4 pogingen om een zo goed mogelijk resultaat  neer te zetten. Tom Vreugdenhil: “Voorafgaand aan de 4 pogingen stond eerst nog de technische inspectie te wachten. Hier werden alle ontwerpeisen gecontroleerd, dit was best een lastige en lange hindernis om doorheen te komen.” Gelijk in het begin wist het team al een goede eerste poging neer te zetten op het circuit. Op de slotdag kwam de leidende positie van het Eco-Runner team niet meer in gevaar en wist het team hun efficiëntie zelfs nog verder te verbeteren.

Eco-Runner Team Delft
Eco-Runner Team Delft is een zelfsturend team bestaande uit 23 studenten van de TU Delft. De studenten, allen van verschillende studieachtergronden, ontwerpen en bouwen al sinds 2005 elk jaar zelfstandig een nieuwe auto die op waterstof rijdt. Tom, Chief Vehicle Dynamics, is dit jaar eindverantwoordelijke voor onder meer het sturen, de wielen, de ophanging en het remmen van de auto.
Sinds september is het huidige team bezig geweest met de Eco-Runner XII, de nieuwste waterstof aangedreven stadsauto. “Na maanden analyseren, simuleren, ontwerpen en vervolgens bouwen zijn we enorm trots om deze super lichte waterstofauto te zien winnen!” aldus Tom Vreugdenhil.

Enorme verbetering
Met de behaalde efficiëntie, 5407 kilometer op één kilogram waterstof, hebben de Delftse studenten hun vorige record van 3369 km/kg verpletterd. Door te blijven innoveren en de grenzen af te tasten op technisch vlak willen ze het belang van efficiëntie en de potentie van waterstof voor de mobiliteitssector laten zien. Het team geeft aan verbijsterd te zijn: “We hebben zo hard gewerkt en droomden van een efficiëntie zo hoog, maar om het echt waar te maken is een geweldig gevoel!”