André Vreugdenhil op tijd genezen van achillespeesblessure

Pieter Adriaan André Vreugdenhil
Genealogiecode: K XII l c
Door: Redactie 
Bron: Familiestichting
Foto: André Vreugdenhil

André Vreugdenhil heeft nog hoop

Het was een wat merkwaardige samenloop van omstandigheden gisteren op De Uithof in Den Haag. Terwijl de leden van de kernploegen trainden op het Zuid-Hollandse schaatscentrum als voorbereiding op de Nederlandse kampioenschappen van komend weekeinde prepareerde André Vreugdenhil zich op zijn eigen testsessie. Waarna er even later een opmerkelijke ontmoeting plaatsvond.

In de hal naar de uitgang van het complex liepen leden en een oud-lid van de Sanexploeg elkaar bijna tegen het lijf. De begroeting bleef, bijna passend bij een sport als schaatsen, ietwat onderkoeld.

Sponsorploeg
Tot ruim een half jaar geleden maakte de tegenwoordig in Monster met vriendin Jenny samenwonende André Vreugdenhil deel uit van genoemde sponsorploeg. Hij werd twee jaar geleden aangetrokken als sparringpartner van Rintje Ritsma. Tot dat moment was de Westlander een wat ingetogen, bijna verlegen jongen, die evenwel onbetwist over schaatsaanleg beschikte. Nu is Vreugdenhil bijna 22 jaar, is sterk veranderd en rijdt weer voor het gewest Zuid-Holland. Tot gisteren was het nog onzeker of André Vreugdenhil komend weekeinde zou deelnemen aan de nationale titelstrijd op De Uithof. Vijf weken geleden, een dag voor de Utrecht City Bokaal op 29 oktober, trapte hij bij een proefstart met een schaatsijzer in de eigen hiel. Een wond, die met vier hechtingen moest worden gedicht was het resultaat.
De genezing verliep aanvankelijk gunstig. “Maar na twee weken trad er een ontsteking op”, vertelt de neo-Monsternaar. “Dat vertraagde het herstel, waardoor ik pas veertien dagen geleden weer serieus met de training kon beginnen”.

Zonneklaar
Het is zonneklaar dat de seizoensopbouw van André Vreugdenhil daardoor een stevige stagnatie opliep. “Natuurlijk had ik wel een behoorlijke basis. Maar ten opzichte van je concurrenten loop je een achterstand op”.
Een nadelige marge, waarvan Vreugdenhil niet zegt dat die hem op onoverbrugbaar nadeel heeft gezet. Maar hij wekt wel sterk de indruk dat door deze eerste serieuze kwetsuur in zijn schaatsloopbaan zijn interesse in de sport enigszins is verflauwd. In het vraaggesprek beantwoordt hij vragen enigszins obligaat; van de ongedwongen, redelijk spontane uitstraling van enige jaren geleden is hij nogal wat kwijtgeraakt.
Verbaal houdt hij zich wel groot. Gevraagd naar zijn verwachtingen omtrent de toekomst stelt hij: “Proberen mijn persoonlijke records scherper te stellen. En dan maar zien wat er zich dit seizoen nog aan wedstrijden aandient”.
” Mijn voorseizoen ging met trainingen in Inzell en Hamar behoorlijk goed. Vandaar dat ik wel wat van dit seizoen verwachtte. Maar door die verwonding liep het anders. Maar wat doe je er aan? Martin Hersman loopt een rugblessure op. Kan-ie ook niks tegen ondernemen. Je moet dat gewoon accepteren. Maar een ding is zeker: ik kan natuurlijk niet in twee weken doen waar anderen drie maanden mee bezig zijn”.

Kantine
André Vreugdenhils ogen dwalen door de kantine van De Uithof, waar een tafeltje verder door toeval enige bekenden zitten. Misschien zoekt hij ook vroegere tennismaatjes, met wie hij ooit dacht de sportieve toppen te gaan beklimmen. Wat rest is een betrekkelijk anonieme rol in het gewestelijke peloton en optredens in het landelijke B-marathoncircuit.
“Dat ging aanvankelijk ook heel redelijk. Ik reed in Haarlem naar de tweede plaats. Maar in dat opzicht gooide die blessure ook roet in het eten. Ik was van de zomer overigens ook weinig gelukkig. Tijdens een wielerwedstrijd reed ik met mijn been tegen een paal. Als gevolg daarvan was ik ook een maand uitgeschakeld”.
Pas gisteren besloot André Vreugdenhil dus dat hij weer fit genoeg is om dit weekeinde aan de start te verschijnen van het NK. Hij reed een aantal trainingsrondjes en stelde vast dat hij nauwelijks tot geen last meer hinder ondervindt van die achillespees.
“Er doen 24 rijders mee”, aldus Vreugdenhil. “Ik heb een startplaats gekregen, omdat ik een doktersverklaring heb overlegd en ik gezien mijn status recht had op deelneming. Wat ik er van verwacht? Ik probeer gewoon zo hard mogelijk te gaan. Ik ben een keer zesde geweest en vorig jaar stond ik derde toen een kapotte veer van mijn schaats me parten speelde en ik als achtste eindigde. Dat was pech”.
“Maar om nu over een mislukte schaatscarrière te spreken gaat me te ver. Ik ben nog steeds maar 21 en pas vanaf 29 december 22. Op je 25ste kun je je top bereiken. Ik heb er dus nog alle hoop op die stap nog te kunnen zetten”.
André Vreugdenhil kijkt een andere kant op. In de richting van de weglopende Sanex-ploegleden.

Programma NK op De Uithof
Den Haag – De beide dagen van de strijd om de Nederlandse schaatstitels op De Uithof beginnen om 10.30 uur. Zaterdag worden de 500 meter dames en heren, 3000 meter dames en 5000 meter heren afgewerkt; zondag achtereenvolgens de 1500 meter dames en heren, de 5000 meter dames en de 10.000 meter heren. Entree is tien gulden voor een staanplaats en 25 gulden voor een zitplaats.