Bernhard Vreugdenhil omarmt NivonJong

Bernhard Vreugdenhil
Genealogiecode: O XI o.1.1
Door: nivonjong.nl
Bron: nivonjong.nl
Foto: Bernhard Vreugdenhil

NivonJong is sinds februari 2018 de jongerenafdeling van Nivon Natuurvrienden. Wij organiseren activiteiten voor adrenalinejunkies, natuurpakkers en inspiratiezoekers tussen 15 en 30 jaar oud. Onze doelen: jongeren te inspireren om de natuur in te gaan.

Heb jij zin in een avontuurtje? NivonJong is de spiksplinternieuwe jongerenafdeling van het Nivon. Voor iedereen organiseert NivonJong adembenemende activiteiten. Van een wintersport met leeftijdsgenoten tot een outdoor movie night midden in de bossen, van een trektocht door de Ardennen tot borrels in de late uurtjes.

Ook zet NivonJong zich in voor een duurzame en eerlijke maatschappij. Wij vinden het belangrijk bewustwording te creëren op het gebied van natuur en duurzaamheid.

Waarom bushcraft geweldig is
Wandelen zonder te weten waar ik vannacht slaap. Kijkend om je heen over groene vlakten, door de bomen. Vogels. Wind. Stilte. Berkenbast in mijn zak, droge takken aan het verzamelen. Een vuursteen, tondel. En dan twijfel ik: lukt het ook vandaag? Daar is de vlam. Ik maak een vuur, ketel erop, hangmat aan de boom. Vrijheid. “Waarom doe je dat? Wat is er leuk aan?”

Ik heb leren knikkeren, rekenen, leren schrijven, geleerd over oorlogen, culturen en gemeenschappen, maar geen kennis landde zo diep als de basis kennis over de natuur. Alsof er een puzzelstukje op de juiste plek valt. Dat gevoel als ik leer over medicinale en eetbare planten, waterfilters, wildsporen of vuur maken. Alsof ergens in mijn DNA die kennis al zit en ik herenigd wordt met die kennis. Klinkt bijna spiritueel, is het ook bijna.

Het leven met de natuur, van de natuur. Zo zou je bushcraft kunnen noemen. Primitieve vaardigheden, basiskennis om te kunnen overleven. Enorm spannend, omdat je met die kennis jezelf versterkt. Onafhankelijk van wifi, elektriciteit, de inductieplaat of mijn telefoon.

Terug naar de basis, naar
de kern van leven als mens.

De kunst om moderne technologie even naast ons neer te leggen. Bushcraft wint de laatste jaren aan populariteit, alleen al te zien aan de shows op Discovery Channel en Youtube. Bushcraft scholen ontstaan meer en meer in Nederland. Sinds kort is er in Wageningen zelfs een opleiding Praktijkopleider bushcraft.

Steeds meer mensen realiseren zich, is mijn gevoel, dat technologische vooruitgang misschien niet alles is. Miljoenen Nederlanders hebben een kantoorbaan, terwijl de wetenschap meer en meer tot de conclusie komt dat we zitten dood te gaan. Letterlijk. Zitten. Dood te gaan. Niks in ons lichaam is er op gemaakt om 8 uur per dag op een stoel te zitten en ‘s avonds voor de buis. “Zitten verhoogt risico op vroege dood”, kopte het Algemeen Dagblad.

Waarom bushcraft? Waarom naar buiten gaan? Waarom bewegen en de natuur om je heen leren kennen? Omdat we ervoor gemaakt zijn. En dat ervaren voelt heerlijk. Echt.