Jaco Vreugdenhil, een Westlander in hart en nieren

Teamleider Jaco Vreugdenhil van Pantar met medewerkster Marja
Jaco Vreugdenhil
Genealogiecode: C X ab.3
Bron: sendot.nl
Door: sendot.nl
Foto: sendot.nl

Jaco, “de werkruimte van Pantar in Amsterdam is een Venlokas van ongeveer één ha en de ruimte wordt gebruikt voor diverse tuinbouw gerelateerde werkzaamheden door mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Een deel van de kas wordt gebruikt voor stekken, assemblage werkzaamheden en meer, veelal in opdracht van tuinbouwtoeleveranciers, en een ander gedeelte wordt gebruikt voor de opkweek van planten voor kwekers. In deze kas worden ook planten in eigen beheer gekweekt. “

Kas in Amsterdam                                       .
De locatie aan de Seineweg wordt gerund door Jaco Vreugdenhil, een Westlander in hart en nieren, die zo’n 250 mensen aanstuurt en verantwoordelijk is voor de opkweek van diverse plantensoorten. Onder zijn bezielende leiding worden de mensen begeleid en opgeleid, waardoor ze eventueel kunnen doorgroeien naar een functie bij een ander bedrijf. Als rasechte Westlander en ervaren bedrijfsleider heeft Jaco Vreugdenhil een zwak voor planten én mensen. Met plezier rijdt hij dagelijks van de Glazen Stad naar Amsterdam, waar het 1,5 ha grote tuinbouwbedrijf van de sociale leer- en werkorganisatie is gevestigd. Aan de rand van havengebied Westpoort brengt hij zijn mensen de basiskennis en vaardigheden bij die nodig zijn op een potplantenkwekerij. “Daarvan zijn er in Aalsmeer meer dan genoeg en ik leid mensen met een beperking er graag voor op. Opleiden en doorplaatsen is ons hoofddoel”, zegt hij vol overtuiging. “Wij denken in mogelijkheden, niet in beperkingen.”

Digitalisering
Die denkwijze past Vreugdenhil ook toe op de teelt, die hoofdzakelijk bestaat uit ficussen. “Wij hebben een kas van 1 ha, verdeeld in vier afdelingen met een verschillend klimaat”, licht hij toe. “Drie zijn bestemd voor de ficussen en in één afdeling telen we Sundaville kuipplanten.

Nieuwe inzichten
In het voorjaar van 2020 ontving de Tuinderij een fotosynthesesensor en een zuurstofmeter. Vreugdenhil heeft ze sindsdien allebei in gebruik en constateerde al binnen twee weken dat het roer op een fundamenteel punt om moest. “Wij waren gewend om overdag water te geven, wat op commerciële bedrijven ook gebruikelijk is”, legt de bedrijfsleider uit. “Uit de zuurstof en fotosynthesemetingen kwam naar voren dat het watergehalte in de pot te lang hoog bleef, waardoor de planten stress ondervonden en niet optimaal konden groeien.” Bij wijze van proef ging Vreugdenhil ’s avonds water geven, zodat de potten tijdens de niet-actieve nachtperiode konden draineren en de wortels wanneer het licht werd weer over voldoende zuurstof beschikten. “Volgens de fotosynthesemetingen was het een gouden greep”, zegt de plantenteler enthousiast. “Na een paar weken kon ik het ook duidelijk zien aan de potkluiten, die fijner en sterker doorworteld waren. En aan de planten zelf, die zoals altijd compact waren, maar ook voller. Het klinkt misschien simpel, maar zonder sensoren zou ik nog steeds op de oude voet doorwerken.”

Jaco Vreugdenhil
Genealogiecode: C X ab .3

Kwaliteitsborging
“Een voordeel van het toepassen van de Sendot sensoren is gewoonweg dat we een hogere mate van kwaliteitsborging hebben van onze planten en veel meer grip hebben op ons proces. Daar profiteert onze klant natuurlijk van, aldus Vreugdenhil.” “Daarnaast vind ik het belangrijk dat wij door kunnen gaan om mensen enthousiasme en vaardigheden bij te brengen voor een passende baan in de glastuinbouw.