Tamara Vreugdenhil maakt de podcastmaker “TipvanTam”

Tamara Vreugdenhil
Genealogiecode: K XII w.3
Door: Annemarie Oorthuizen
Bron: indebuurt.nl
Foto: indebuurt.nl

Na 12 jaar loondienst werd Tamara Vreugdenhil podcastmaker: ‘Dit is echt megaleuk om te doen!’ Tamara maakt podcasts waarmee ze anderen wil inspireren om hun dromen na te jagen. In haar podcast ‘TipvanTam’ interviewt ze Delftse ondernemers die doen wat ze écht leuk vinden. Tamara vraagt hen in de podcast naar de stappen die zij hebben moeten nemen om daar te komen.

Nieuwe uitdaging
“Ik ben echt enorm trots op iedereen die z’n persoonlijke verhaal durfde te delen met mij.” Zelf maakte Tamara meermaals de keuze om te veranderen van baan, omdat het niet meer bij haar paste. De eerste keer na een burn-out op haar 21e: “Als je daar middenin zit is dat klote, het was een heftige tijd. Maar achteraf gezien was het een cadeautje, omdat je weet dat er iets moet veranderen.”  Ze stopte als visagiste en koos voor de kinderopvang waarin ze zich doorontwikkelde tot kindercoach. Na twaalf jaar was het tijd voor een nieuwe uitdaging. “Ik gaf mezelf toen twee maanden de tijd om te ontdekken wat ik wel wilde doen.”

Van coach naar podcastmaker
Tamara besloot mensen te coachen om hun dromen achterna te gaan. “Ik vind het schrijnend dat er zoveel mensen zijn die heel lang op een plek zitten waar ze niet blij zijn, maar dit niet durven te veranderen. Bijvoorbeeld door financiën of omdat ze bang zijn voor reacties uit hun omgeving. Ik wilde graag op een luchtige manier laten zien dat dit anders kan. Je hoeft niet meteen je baan op te zeggen, maar er is wel meer mogelijk.” Het maken van de podcast vloeide hier heel logisch uit voort en liet haar niet meer los: “Ik vind dit zó leuk om te doen. Alle puzzelstukjes vielen in de loop van de tijd op hun plek voor mij.”

Google was mijn beste vriend
Het maken van podcasts heeft Tamara zichzelf eigen gemaakt. “Google was mijn beste vriend en ik heb filmpjes op YouTube gekeken. Bij de eerste afleveringen was ik soms weken bezig met editen.” Inmiddels heeft ze geïnvesteerd in professionele opnameapparatuur en gaat dit een stuk sneller. Naast haar eigen podcast TipvanTam maakt ze nu ook podcasts voor bedrijven in opdracht. “Het is enorm afwisselend, ik spreek heel veel mensen uit verschillende branches. Van sport tot techniek en van politiek tot kinderopvang.”

“Dit vind ik echt mega leuk”

Grootste blunder tijdens gesprek met burgemeester
Het afgelopen jaar heeft Tamara elke week een aflevering van haar eigen podcast TipvanTam gepubliceerd. In totaal zijn er nu 52 podcasts met Delftse ondernemers te beluisteren. “De eerste podcasts waren met Loes van LA Dansstudio, Daan van De Centrale, Judith van Lakila en Kim van Hanno. “Deze eerste podcasts zullen me altijd bijblijven.” In de laatste podcast sprak ze met burgemeester Marja van Bijsterveld. Dit zal Tamara ook nooit vergeten, want juist tijdens dit gesprek gebeurde haar grootste blunder: “Het snoer van de opnameapparatuur schoot uit het stopcontact, waardoor het eerste kwartier helemaal opnieuw moest. Ik kon wel door de grond zakken! Gelukkig bleef de burgemeester heel relaxed.”

Reacties op de podcast
“Met de podcasts ben ik vooral aan het zenden en weet ik eigenlijk niet wie er luistert. Heel soms word ik weleens aangesproken in de supermarkt en laatst vertelde de juf van mijn zoon dat ze had geluisterd. Dat is heel leuk maar voelt ook wel een beetje awkward. Mensen hebben me ook al eens herkend aan mijn stem. Ik fietste bijvoorbeeld een keer met mijn kinderen al kletsend naar school en toen herkende iemand die langs fietste mijn stem. Heel grappig.”

TipvanTam gaat verder dan Delft
Nu er 52 afleveringen met Delftse ondernemers online staan is het jaar mooi rond en kijkt Tamara verder vooruit. “Met de podcasts in opdracht ga ik gewoon door zoals het nu loopt. Maar met TipvanTam maak ik dit jaar een uitstapje naar een 2.0 versie, waarin ik ook in gesprek ga met inspirerende ondernemers buiten Delft. Ik kom namelijk soms mensen tegen die niet in Delft wonen maar waarvan ik wel denk ‘Hoe tof is het om met jou een podcast op te nemen’. Ben je benieuwd naar de podcast TipvanTam?

Alle afleveringen zijn te beluisteren via SoundCloudSpotify en iTunes.