Dirk en Maartje Vreugdenhil “Even terug op de stoomtram”

Dirk Vreugdenhil en Maartje Vreugdenhil-Voois vieren hun 60 jarig jubileum.
Dirk Vreugdenhil
Genealogiecode: D X j
Door: Redactie
Bron: Desiree en Rudyard Vreugdenhil
Foto: Desiree en Rudyard Vreugdenhil

Op 3 augustus 1939 traden Dirk Vreugdenhil en Maartje Voois -hij was 23 en zij 22 jaar oud- in het huwelijk. Hij kwam uit een tuindergeslacht; Maartje, tot verdriet van een aantal familieleden, niet. Ze startten hun levenslange samenzijn in een knus huis aan de zgn. rolpaal in Honselersdijk. Aangezien het leven er als gevolg van de Duitse bezetting nogal somber uitzag, duurde het een aantal jaren voor ze hun eerste kind konden verwelkomen. Maar pal voor de hongerwinter werd dan toch Yvonne geboren. Na de oorlog hadden Dirks carrière bij de Westlandse Stoom Tram (WSM) en de verhuizing naar de toenmalige De Ruyterstraat in Loosduinen de hoogste prioriteit. Eind mei 1951 werden Dirk en Maartje verblijd met de geboorte van hun zoon Rudyard.

Het leven ontwikkelde zich voorspoedig: Dirk stond dankzij zijn baan als stoker bij de WSM garant voor het inkomen en Maartje was fulltime manager van het sociaal en economisch leven van het gezin. In september 1954 was het de beurt aan Wanda om geboren te worden. En op de valreep van 1956 -31 december- completeerde Desiree het vierspan. Drie struise dochters en een zoon, met door Dirk eigenzinnig gekozen namen (die voor Maartje steeds weer een verrassing waren) om trots op te zijn.

Tuinieren
De techniek schreed voort: de WSM deed zijn stoommachines de deur uit en Dirk volgde. Vervolgens werkte hij, als een soort witte illegaal avant la lettre, in de tuinderij. Hij werkte er met plezier, maar het leverde niet genoeg op. Wat Dirk en Maartje er wel aan overhielden was een immense Chevrolet, die Dirk in een kippenschuur ontdekte en, direct aankocht. Een rijbewijs had hij nog niet, maar dat leek hem geen probleem. Hij kreeg gelijk: Dirk ging elders werken. Hij trad in dienst van de Havendienst van Rotterdam en was eerst werkzaam in Hoek van Holland, later in het Europointgebouw in Rotterdam. Wat hij aan het kantoorleven vond? Hij viel dagelijks van de ene verbazing in de andere. Onderwijl loodste Maartje de kinderen door de lagere schoolperiode heen, door hun puberjaren en hun vrij(e)tijd. En met succes: de huwelijken en carrières die zij haar zegen gaf, houden nog alle rotsvast stand. Tenslotte nam de Havendienst een van zijn minder verstandige personele besluiten: Dirk werd met pensioen gestuurd. Het tuinieren -nu in een volkstuin- werd weer opgepakt. Dirk kreeg het drukker dan ooit. Het vijftigjarig huwelijksfeest kon gevierd worden door het simpele feit dat het op een zaterdag viel: door de week liet de tuin geen verzuim toe.

Onzin?
Dirk verslijt met spitten drie maal een heup. Maartje trotseert tientallen jaren suikerziekte. Maar het zijn geen klagers, integendeel. Een zestigjarig huwelijksfeest? Nee, dat is onzin. Zonde van de tijd en van het geld. Hun kinderen dachten daar gelukkig anders over. Op zaterdag 3 1 juli 1999 worden Dirk en Maartje verrast door een ongekend grote opkomst van familie en bekenden op hun receptie in het party centrum Madestein in Den Haag. En op de eigenlijke trouwdag gaan ze nog eens met een intiem gezelschap van naasten een dagje op stap naar de WSM-stoomtreinen, die nu nog te bewonderen en te gebruiken zijn in Ouddorp. Dirk en Maartje genieten beide dagen met volle teugen!

Deze bijdrage danken wij aan Desiree en Rudyard Vreugdenhil, kinderen van Dirk en Maartje.