Drie Vreugdenhillen op het Varend Corso Westland 2013

Varend Corso Westland 2014 3 augustus Delflanddag
Varend Corso Westland 3 augustus 2014 Delflanddag
Jacob Vreugdenhil
Genealogiecode: K XII j
Door: Redactie
Bron: Familiestichting
Foto: Familiestichting

In 1998 werd in het Westland het eerste Varend Corso georganiseerd. Ter gelegenheid van het 800-jarige bestaan van de Poeldijk was besloten om het rijdende corso van de gemeente Naaldwijk en de Lierse Gondelvaart samen te voegen tot één Westlands evenement.

Historie
In de beginjaren deden aan het Varend Corso Westland voornamelijk bedrijven mee; vandaag de dag vaart ook een groot aantal niet-commerciële boten mee, bemand door bijvoorbeeld verenigingen en dorpskernen.

Hoewel de opzet en doelstelling sinds 1998 niet veranderd zijn, is het aanzien van het Varend Corso Westland in de loop der jaren enorm toegenomen. De eerste edities trokken vrijwel alleen bezoekers uit het Westland. De laatste jaren is het bezoekersaantal gegroeid tot rond de 450.000 belangstellenden vanuit het hele land en soms zelfs daarbuiten. De toegenomen populariteit is ongetwijfeld te danken aan de professionalisering van de organisatie. Waar het eerste corso met een bestuur van vijf man het levenslicht zag, zijn nu verschillende werkgroepen en honderden vrijwilligers bij het evenement betrokken.

Heden
In augustus 2013 trekt voor de 16e keer het Varend Corso door de wateren van het Westland en omstreken. Thema: ‘Durf te dromen’.  De meer dan 450.000 bezoekers die het corso jaarlijks bezoeken, kunnen zich op 2, 3 en 4 augustus laten verrassen door de bonte stoet van versierde schuiten, sloepen en zeilende westlanders. Drie van die versierde boten worden bestuurd door een Vreugdenhil.